Uniós szintű megmozdulást terveznek Brüsszel ellen + videó

Mindennapossá váltak a gazdatüntetések Európa-szerte, Lengyelországban ma azzal fenyegetőztek az egyre nehezebben boldoguló gazdák, hogy elfoglalják a parlament épületét. Az egyik lengyel szakszervezet uniós szintű petíciót indított az európai zöldmegállapodás ellen. Emellett népszavazást követelnek a zöldmegállapodásról, amit azzal indokolnak, hogy az uniós politikát nem egyedül a brüsszeli tisztviselőknek kellene meghatározniuk önkényesen.

2024. 05. 10. 18:30
A lengyel gazdák nem nyugszanak (Fotó: NurPhoto via AFP/Klaudia Radecka)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel gazdák azzal fenyegetőztek, hogy elfoglalják a parlament épületét.

Óriási tüntetést szerveztek Lengyelország-szerte a gazdák az utóbbi napokban, a gazdáknak legalább annyira elegük van a Donald Tusk miniszterelnök vezette baloldali kormánnyal, mint Brüsszel ideológiától vezérelt zöldmegállapodásából. 

Az szinte mindenkit érint a mezőgazdaságban, hogy az energia, a műtrágya és a szállítás költségei jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, főleg az orosz–ukrán háború kitörését követően. Ezen pedig nem segített az egész Európában dübörgő infláció. 

Az Eurostat adatai alapján a mezőgazdasági termelők termékeikért 2022-ben kapták a legtöbbet, azóta viszont csökkennek a pénzek, 2022 harmadik negyedéve és 2023 harmadik negyedéve között átlagosan kilenc százalékkal estek vissza, miközben a gazdák költségei tetemesen nőttek.

Bár Brüsszel némi engedményre kényszerült az utóbbi hetekben, a gazdák úgy vélik, az még mindig nagyon kevés. 

– A zöldmegállapodás keretében megvalósuló megoldások a jövőben többek között az áram- és fűtésszámlák emelkedését, az energiára és az üzemanyagokra kivetett új adókat, a fosszilis tüzelőanyagokkal való fűtés tilalmát, valamint az élelmiszerárak növekedését és az ország élelmezési bizonytalanságát jelentik majd. A szakszervezet úgy döntött, hogy hangosan kifejezi ellenállását az ilyen politikákkal szemben – írták a Szolidaritás nevű szervezet vezetői egy március közepén kiadott sajtóközleményben. A szakszervezet hozzátette:

A Szolidaritás, amely a múltban kivívta Lengyelország szabadságát, és később sokszor felhasználta azt igazságos ügyek érdekében, ismét úgy döntött, hogy a közvetlen demokrácia legmagasabb formájához nyúl, ami nem más, mint egy országos népszavazás, amelyen a polgárokat megkérdezik a zöldmegállapodás végrehajtásának folytatásáról. A népszavazást egy tájékoztató kampány fogja megelőzni.

A népszavazást azzal indokolja a szakszervezet, hogy az uniós politikát nem egyedül a brüsszeli tisztviselőknek kellene meghatározniuk önkényesen, hanem a tagállamok polgárainak egyetértése alapján kell dönteni.

Nemcsak a mezőgazdasági termelőket fogja azonban nagyon negatívan érinteni az uniós zöldmegállapodás. Amint azt az Ordo Iuris jogi agytröszt hangsúlyozza a zöldmegállapodás elleni, nemrégiben indított uniós szintű petíciójában, az autósoknak és a lakástulajdonosoknak is nagy árat kell majd fizetniük őrült alapokra épített, ideológia által vezérelt tervekért.

Nemcsak azt követeljük, hogy Lengyelországban tartsanak népszavazást a zöldmegállapodásról, hanem azt is, hogy hívjanak össze egy uniós csúcstalálkozót, hogy a gazdák és más európai szereplők követeléseit megtárgyalják. Mindannyiunknak szem előtt kell tartanunk, hogy a jelenlegi tervek szerint az élelmiszertermelés és számos köztes és ipari termék előállítása nem szűnik meg, hanem csak az Európai Unión kívülre kerül, ahol az EU abszurd éghajlati szabályozása nem érvényesül. Ez csak rontani fogja a bolygónk helyzetét, európaiak millióit taszítja a szegénység felé, és tönkreteszi az Európai Unió gazdasági versenyképességét.

– írja közleményben az agytröszt, amely arra biztat mindenkit az Európai Unióban, hogy írja alá az uniós zöldmegállapodás elleni petíciót.

Borítókép: A lengyel gazdák nem nyugszanak (Fotó: NurPhoto via AFP/Klaudia Radecka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.