Újra színpadon Az aranyecset

Nemes Nagy Ágnes mesejátékának szombati előadásán harminc nézőt látnak vendégül a 6Színben a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül.

Magyar Nemzet
2023. 02. 10. 17:05
Részlet Nemes Nagy Ágnes mesejátékából, az Aranyecsetből Fotó: Szkárossy Zsuzsa Forrás: Zichy Szín-Műhely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szádeli, mint népmesei hős, elhivatottsága ajándékául aranyecsetet kap egy rejtélyes öregembertől. Amit fest vele, életre kel – így foglalható össze röviden Nemes Nagy Ágnes mesejátéka, Az aranyecset, melyet az előző évadban, tavaly januárban mutatott be a Zichy Szín-Műhely. A hatvan éve írt verses mese első élőszereplős feldolgozása a szerző születésének századik évfordulójának alkalmából került színre.

Az aranyecset – Keleti mese hatvan esztendeje vár arra, hogy önálló színpadi darab formájában láthassák a nézők. A mese 1962-ben született, és eddig csak óvodásoknak szóló, bábszínházi adaptáció készült belőle, a mostani lesz az első élőszereplős színpadi feldolgozása. […] Egy olyan szerzőt szeretnénk megidézni, aki mindig nagyon vigyázott arra, hogy megértéssel és ne távolságtartással közelítsen a gyerekekhez. Művei páratlanul jelentésgazdagok: Az aranyecset szimbolikáján átsejlenek a keletkezés idejének társadalmi feszültségei, a mese mégis könnyen követhető akár a legkisebbek számára is, mivel a vers ritmikus hangzásával, dinamikájával, varázslatos képeivel már az érzékek szintjén magával ragad. Nemes Nagy Ágnes hitt abban, hogy a gyermekek maguk is költők és „minden megmozdulásuk költészet”

– mondta a bemutatóról Zichy Gabriella producer, a Zichy Szín-Műhely alapítója.

Az előadást Léner András rendezte, szereplői Fekete Linda, Illés Dániel és László G. Attila. A mesejátékhoz Szitha Miklós zeneszerző, Liszt Ferenc-díjas ütőhangszeres művész, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja komponált zenét, amely „fordulatos színpadi művé emeli Nemes Nagy Ágnes kristálytiszta zeneiségű költeményét, lüktető gondolatritmusát”.

Az aranyecset egy felemelően szép példázat minden korosztálynak a XX. század egyik legjelentősebb költőnőjétől. Élvezetes, fordulatos, magával ragadó mese, a mese szó legnemesebb értelmében, hiszen a történet valóban mindenkit elvarázsol – olvasható a darabról a Zichy Szín-Műhely honlapján.

Az aranyecsetet legközelebb február 11-én, szombaton adja elő a 6Színben a Zichy Szín-Műhely. Léner András kezdeményezésére a szervezők felajánlottak harminc jegyet az előadásra a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amelynek munkáját a rendező néhány éve önkéntesként is segítette. Mint mondta, a társulattal kiemelten fontosnak tartják, hogy azoknak is lehetővé tegyék, hogy eljussanak színházba és láthassák a XX. század egyik legfontosabb költőjének remekművét, akiknek nincs erre lehetőségük.

Léner András rendező nemrég egy interjúban úgy fogalmazott:

Olyan zűrzavaros világban élünk, olyan túlterhelt világban, olyan nagy nyomás alatt, amelyben feltöltődni, kikapcsolódni vagy adott esetben sorsrokonságokat találni nagyon fontos. Azt gondolom, hogy a Zichy Szín-Műhelyben valóban remekművekhez nyúlunk, és ezek a remekművek frissen, attraktívan vannak megfogalmazva, és segítenek kiszakadni a hétköznapokból.

 

Borítókép: Jelenet a Zichy Szín-Műhely Nemes Nagy Ágnes verses meséje, Az aranyecset alapján született előadásából (Forrás: Zichy Szín-Műhely/Szkárossy Zsuzsa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.