Az öt legjobb Anthony Hopkins-film – Rossz társaság + videó

A film, ami annyira rossz, hogy már jó.

2024. 05. 10. 20:00
null
Forrás: Intercom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anthony Hopkins filmjeit bemutató sorozatunkban ezen a héten már a bronzérmes mozival jelentkezünk. Idézzük fel, hogy eddig milyen alkotások kerültek fel a minitoplistánkra. Az ötödik helyet az egyik legismertebb filmrendező életéről készült, rendhagyó életrajzi dráma, Hitchcock című mozi szerezte meg. Mivel Hannibal Lectert nem lehetett megkerülni, így a negyedik helyezett filmünk A bárányok hallgatnak folytatása, a Hannibal lett. A bronzérmet egy olyan mozi szerezte meg, amely tulajdonképpen egy futottak még kategória lenne, azonban ennek ellenére azért esett rá a választás, mert Anthony Hopkins nem nagyon játszott pályafutása során ilyen jellegű filmben, tehát a maga nevében kuriózum. A harmadik helyet a Rossz társaság (Bad Company) című akció-vígjáték szerezte meg.

Ügynökök akcióban. Fotó: InterCom

3. Rossz társaság (2002)

A rendező az a Joel Schumacher volt, aki ugyan a legnagyobb sikereit a Batman-történetek filmes adaptációival – Mindörökké Batman (1995, Batman Forever), Batman és Robin (1997, Batman & Robin) – aratta, de mellette komolyan letette a névjegyét a sorozatunkban korábban szereplő Egyenesen át (Flatliners, 1990),  Az ügyfél (The Client, 1994), a 8 milliméter (8mm) és Az operaház fantomja (The Phantom of the Opera, 2003) című filmekkel is. A mozi producere az akciófilmek pápája, Jerry Bruckheimer volt.

Fotó:  InterCom

Történet

Vannak az életben majdnem megoldhatatlan dolgok – és Gaylord Oakes (Anthony Hopkins) veterán CIA-ügynök ilyennel találkozik. Pár napon belül egy simlis, nagyszájú punkból egy normális embert kell faragnia. Jake Hayes (Chris Rock) ugyanis a megszólalásig hasonlít meggyilkolt ikertestvérére, ezért neki kell egy nagyon érzékeny és egyben nagyon veszélyes nukleáris fegyver adásvételét lebonyolítania. Oakesnek mindössze kilenc napja van, hogy végrehajtsa lehetetlen küldetését. 

Érdekességek

A film eredetileg 2001. december 25-én került volna a mozikba, de a 2001. szeptember 11-i támadások miatt bemutatását elhalasztották, tekintettel arra, hogy a film egy New York-i terrortámadásról szólt. A Rossz társaságot részben Prágában forgatták. A jelenetet, amelyben a bőröndbomba átadására került sor, a Chotesovi apátságban vették fel. 

Chris Rock, a film egyik főszereplője a következőket mondta a moziról:

Jerry Bruckheimer remek ember, és nagyon jó volt vele dolgozni. Nagyrészt ezért is vállaltam el a szerepet, mert tudtam, hogy sokat tanulok majd tőle. Emlékszem, valahányszor beültem a moziba, és a főcímen megláttam Jerry nevét, tudtam, hogy valami nagyon különleges élményben lesz részem, ami megéri a pénzt és az időt. Az a lehetőség, hogy Hopkinsszal játszhassak, ugyancsak nagyon tetszett, hiszen ő nagyon nagy színész.

Összegzés

A Rossz társaság az a film, amire azt szokták mondani pestiesen, hogy annyira rossz, hogy az már jó. Tényleg ez a helyzet Schumacher mozijával.  Tulajdonképpen semmi sem sikerült úgy benne, ahogy az várható lett volna. A rendezés is döcög, annak ellenére, hogy az egyik legjobb rendező készítette, és valahogy a szereplőválasztás sem sikeres. Chris Rock és Anthony Hopkins nagyon nem harmonizál a vásznon. Valószínű az volt a koncepció, hogy egy teljesen komolytalan figura és egy komoly arc együtt majd megoldja azt a gordiuszi csomót, amit úgy hívunk, hogy akció-vígjáték. Nem sikerült megoldani, illetve csak úgy sikerült, mint ahogy az az eredeti gordiuszi csomóval is történt. Mindezek ellenére mégis jó élmény ez a mozi. 

Hopkins ebben a tőle szokatlan szerepben is zseniális, Chris Rock, pedig a Chris Rock. Kuriózumnak számít ez a film, hiszen ez volt az utolsó olyan mozi, amiben a World Trade Center szerepelt, hiszen a merénylet előtt nem sokkal készült. Ne várjon senki komoly alkotást, aki megnézi ezt a filmet, de az biztos, hogy jól fog szórakozni. Anthony Hopkins, Chris Rock és természetesen a hiphopzene rajongóinak kötelező darab.

Idővonal: A Rossz társaság című filmet 2002-ben mutatták be, abban az évben, amikor készpénzként is forgalomba került az euró, az Európai Unió hivatalos valutája, amely 12 országban váltotta fel a korábbi nemzeti valutákat. Kitört a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Nyiragongo vulkán, körülbelül négyszázezer embert kellett kitelepíteni. Egy olasz zászlóalj részeként megkezdte működését Boszniában az a 150 fős magyar katonai rendfenntartó alakulat, amely a szolnoki könnyű vegyes ezred katonáiból állt. Csecsen fegyveresek a moszkvai Dubrovka Színházban túszul ejtették a 850 fős közönséget, a mentőakcióban 204 túsz és mind a negyven merénylő meghalt. Kabul központjában levő hivatala előtt ismeretlen fegyveresek meggyilkolták Abdul Kadirt, Afganisztán 2002. június 22-én hivatalba lépett, pastu nemzetiségű alelnökét, a kormány közmunkaügyi miniszterét. Az AOL Time Warner Inc. kárpótlást követelve beperelte a Microsoft Corporationt, mert az AOL Netscape Navigator böngészője hátrányos helyzetbe került, amikor a Microsoft megjelentette és az operációs rendszerével terjesztette saját böngészőjét. Magyarországon megalakult a Medgyessy-kormány. (Wikipédia)

Az Anthony Hopkins filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már az ezüstérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Gaylord Oakes (Anthony Hopkins) és Jake Hayes (Chris Rock) (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.