Kolozsvári Édes Anna Debrecenben

A kortárs magyar drámát ünneplő XV. Deszka Fesztiválon lesz látható a Kosztolányi Dezső klasszikus regényéből színpadra adaptált darab. A nagy népszerűségnek örvendő Édes Anna című előadást Szabó K. István rendezte, Lőkös Ildikó dramaturg és Szabó K. István adaptálta a Kolozsvári Állami Magyar Színház színpadára. A produkciót május 12-én este 6 órától láthatja a közönség a Csokonai Fórum Kóti Árpád Termében.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház2024. 05. 10. 11:00
A Kolozsvári Állami Magyar Színház Debrecenben vendégszerepel.
A Kolozsvári Állami Magyar Színház Debrecenben vendégszerepel. Fotó: Biró István Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem véletlen Szabó K. István megállapítása, miszerint »az Édes Anna egy olyan regény, mely színpad után kiált«. Az egyenlőtlenség problémáját ugyanis manapság sem szabadna figyelmen kívül hagynunk. Lőkös Ildikó és Szabó K. István Édes Anna-adaptációja köntörfalazás nélkül érteti meg velünk, hogy társadalmunk a kizsákmányolásra épült. A magunk módján kizsákmányolunk másokat, míg mások kizsákmányolnak minket” – írja az előadásról Kovács Újszászy Péter az Irodalmi Jelenben.

Az Édes Anna köntörfalazás nélkül érteti meg velünk, hogy társadalmunk a kizsákmányolásra épült.
Az Édes Anna köntörfalazás nélkül érteti meg velünk, hogy társadalmunk a kizsákmányolásra épült. Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

A kolozsvári Édes Anna szereplői

Az darab címszerepét Román Eszter alakítja.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásának további szerepeiben Kali Andrea, Bogdán Zsolt, Kiss Tamás, Sinkó Ferenc, Bíró József, Csutak Réka, Dimény Áron, Kicsid Gizella, Orbán Attila, Vindis Andrea, Albert Csilla, Varga Csilla, Kántor Melinda, valamint Tőtszegi Zsuzsa látható.
Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai voltak: Lőkös Ildikó dramaturg, Artūras Simonis díszlettervező, Bianca Imelda Jeremias jelmeztervező, valamint Cári Tibor zeneszerző.

XV. Deszka Fesztivál

Három év kihagyás után idén ismét megrendezi a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen a Vojtina Bábszínházzal és a Drámaírói Kerekasztallal közösen a kortárs magyar dráma ünnepét, a Deszka fesztivált.

A jubileumi Deszka fesztiválon, május 9. és 18. között tíz napon át nyolc helyszínen 31 előadást láthatnak az érdeklődők.

A fesztivált emellett zenei rendezvények, filmvetítések és beszélgetések is színesítik. Az idei seregszemlén az ország minden részéből hívtak meg társulatokat Debrecenbe, a kortárs magyar dráma ünnepére.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.