Magyarságkutató Intézet: Még adósak vagyunk a magyar királyok tiszteletére méltó emlékhely kialakításával

A nemzeti panteon az Árpád-ház előtti tiszteletadás, a közös emlékezés és a teljes magyarságot összefogó kultuszteremtés helyszíne lenne.

Forrás: keol.hu2024. 05. 09. 20:30
00113947
A székesfehérvári királysírok helyszínén már most is vannak olyan részek, amelyek méltó módon emlékeznek nagyjainkra Fotó: Mediaworks archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben több alkalommal is, Lakiteleken, a Magyar Újságírók Közössége rendezvényén, a Professzorok Batthyány Körének konferenciáján és az intézetbe látogató mongol küldöttség részére is előadást tartott a Magyarságkutató Intézet (MKI) tájékoztatási és kommunikációs főigazgató-helyettese megújult kommunikációjuk irányairól, célkitűzéseiről. Erről az új, minden korábbinál erősebb tájékoztatási offenzíváról Balogh Andrea Johanna a Keol.hu kérdéseire válaszolva adott részletesebb válaszokat

Balogh Andrea Johanna az intézet nagy büszkeségeként adott számot az MKI erőteljes jelenlétéről a Facebook-on Forrás: Magyarságkutató Intézet 

Mint felidézte: mindegyik utóbbi előadásában erősen hangsúlyozta, hogy az MKI esetében egy tudományos intézményről beszélünk, ahol folyamatos kutatások folynak számos tudományterületen a magyarság múltjának feltárásában és megismerésében. 

Az intézet célja jól ismert, hogy összehozzuk a különböző tudományos szakágakban megszületett ismereteket, értékeljük ezeket, és magas tudományos színvonalon véleményezzük – a valószínűségnek olyan fokán, amennyire csak lehetséges. Ettől nem térhet el a kommunikáció minősége sem

– fejtette ki, hozzátéve: fontos persze az is, hogy a nyilvánosság elérése érdekében a klasszikus és tudományos csatornák – publikációk, könyvek, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, sajtótájékoztatók, sajtóesemények – mellett használják a modern kommunikációs eszközöket is. 

Ezért van az, hogy jelen vannak a Facebookon, az Instagramon, a YouTube-on és a TikTokon is – emelte ki. 

A legutóbbi előadásain az intézet elmúlt bő egy évének kiemelt témaköreit vette sorra – mondta el Balogh Andrea Johanna, aki ezek sorában elsőként a magyar királyok tiszteletére méltó emlékhely megteremtésének tervét, a Magyar királyok nemzeti panteon programját említette meg. 

Jelezve: a magyar kulturális élet mindmáig adós a nemzeti panteon fizikai kialakításával, amely a hajdani nagyjaink előtti tiszteletadás, a közös emlékezés és a teljes magyarságot összefogó kultuszteremtés helyszíne lenne. 

A főigazgató-helyettes szerint a székesfehérvári királyi temetkezések archeogenetikai kutatásával valós remény van arra, hogy Árpád-házi és vegyes házi uralkodóink közül számosat azonosítsunk, sőt arcrekonstrukcióikat is elkészítsük. 

A székesfehérvári osszáriumban lévő hatszáz csont 15 magyar király maradványát rejti. Az intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának kiemelt feladata a Székesfehérváron eltemetett királyaink azonosítása. 

„Ez idáig több mint 400, a székesfehérvári osszáriumban eltemetett egyén teljes genomszekvenciáját sikerült meghatározniuk. A kutatás következő fázisában további 120 olyan mintát dolgoznak fel, amely a csontokban megőrződött DNS vizsgálatát teszi lehetővé, speciális laboratóriumi módszerekkel” – számolt be a tervekről Balogh Andrea Johanna.

Mint mondta: jelenleg folyik Béla herceg (1243–1272) – aki III. Rosztyiszlav kijevi nagyfejedelem és Árpád-házi Anna hercegnő fia, és IV. Béla király és Laszkarisz Mária unokája volt – teljes genom-, illetve mitokondriális DNS-vizsgálata. 

Az eredmények több királyunk – mások mellett Nagy Lajos király –- azonosításához is döntő bizonyítékul szolgálhatnak, valamint lehetőség nyílhat több Árpád-házi herceg azonosítására is. Ezen túlmenően további Árpád-házi királyok azonosításában segíthet Széchényiné Wurmbrand Franciska genetikai analízise is, amelyet szintén az elmúlt hetekben kezdett meg a kutatóintézet.

Wurmbrand-Stuppach Franciska de Paula grófnő (1797–1873) Árpád-házi leányági leszármazott volt, akit Nagycenken, a Széchenyi-mauzóleumban temettek el – az ő maradványainak analízise II. Géza, II. László, illetve IV. István azonosításához lehet segítség, akik II. (Vak) Béla fiai voltak. 

Aktualitás beszélni még arról, hogy idén 800 esztendős az Andreanum, a világ első etnikai alapú kiváltságlevele, amelyet II. András adományozott az erdélyi szászoknak. A Magyarságkutató Intézet az évfordulóra egész éves programsorozattal, konferenciákkal és kiadványokkal készül

– említette meg az intézet főigazgató-helyettese, aki kitért arra is, hogy tudatosan megváltoztatták azt a korábbi rossz gyakorlatot is, hogy mindent témáról csupán egy-két munkatársuk nyilatkozott. Kásler Miklós főigazgató vezetése alatt minden olyan munkatárs, aki tudományos eredményt ér el, publikált, illetve egy-egy témakör képviselője, lehetőséget kap sajtószereplésre – hangsúlyozta. 

Az intézet kommunikációs tevékenységét – mint mondta – biztatónak tekintik folyamatos elemzéseik alapján. 

„A Facebook az egyik büszkeségünk, napi két-három megjelenéssel tartjuk a kapcsolatot az érdeklődőkkel. Nagyon intenzív az oldalunk látogatottsága, követése. 2023. március 13-a óta 1,6 millió regisztrált Facebook-felhasználót értünk el. Viszonyításképpen szeretném elmondani, hogy ma Magyarországon 5,7-6,2 millió regisztrált Facebook-felhasználó van. Az is kiderült, hogy 65 százalékban a férfiak követik az oldalunkat” – sorolta az elemzéseik eredményeit a főigazgató-helyettes, aki a fiatalabb generációk megszólítására is hangsúlyt helyezett.   

Szeretnénk természetesen a fiatalabb generációkat is megszólítani, őket azonban inkább az Instagramon és a TikTokon keresztül lehet. Az utóbbit 2023-ban indítottuk el, és mára 73 560 elért közönségünk van, a videómegtekintések száma pedig átlépte a 86 ezret

– mutatta be a jövő generációi felé irányuló tevékenységük eredményeit Balogh Andrea Johanna.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.