Tíz év három napba sűrítve

Korábban a főváros egyik szégyenfoltja volt, manapság viszont a budai oldal ékköveként gondolunk az immár tíz esztendeje újjáéledt Várkert Bazárra. Az Ybl Miklós tervei alapján készült épületkomplexum évi több tízezer látogatót fogad, sokszínű művészeti kínálata évről évre egyre gazdagabb zenei, irodalmi, képzőművészeti és családi programokat kínál. Az újjászületés jubileumát a Várkapitányság egy május 31-től június 2-ig tartó fesztivállal ünnepli, ebben az elmúlt évek legszórakoztatóbb eseményit idézik meg a szervezők.

2024. 05. 09. 15:40
Forrás: Várkapitányság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tart nyári szünetet a Várkert Bazár, sőt az elkövetkező hetekben-hónapokban húznak bele igazán, mivel igazán színes programkavalkáddal várják az érdeklődőket ebben az évszakban is. – Van mire büszkének lenni és van mire visszatekinteni az elmúlt évtizedből: mára a tíz éve újjászületett Várkert Bazár a főváros közkedvelt és megkerülhetetlen kulturális helyszíne lett – hangsúlyozta a VárkertFeszt budapesti sajtótájékoztatóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy a háromnapos fesztiválra a jubileumi évad csúcspontjaként tekintenek. Az intézmény vezetője elmondta, hogy több ingyenes program is lesz az esemény ideje alatt, például a Zenélő Budapest óriáshangszeres bemutatóin mindenki átváltozhat majd zenésszé, és megszólaltathatja a különleges közösségi hangszereket, de az Öntőház-udvarban tartott kézműves-foglalkozások is díjmentesek. 

Várkertfeszt
A VárkertFeszt több fellépője részt vett a sajtótájékoztatón. Forrás: Várkapitányság

Sikota Krisztina a VárkertFeszt koncertjei közül kiemelte a nyitónap fő attrakcióját, 

Nagy Feró és a Beatrice fellépését, ugyanis a banda legújabb felállása a fesztiválon debütál a fővárosi közönség előtt. 

A háromnapos esemény bővelkedik a koncertekben. A sajtótájékoztatón is jelen lévő Szulák Andrea június 1-jén a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával lép fel. Az énekesnő elmesélte, hogy popdalokat fog előadni szimfonikus zenekari kísérettel, de lesznek musicalrészletek és francia sanzonok is.

E napon a Random Trip is beveszi a bazárt, az improvizációs koncertshow ezúttal a generációk találkozásáról szól, vendégük lesz a legendás énekesnő, Kovács Kati, a gitárvirtuóz Tátrai Tibor, de fellép Jónás Vera és Andy Hefler (Kéknyúl) énekes és Szebényi Dániel zenész is.

A legkisebbek sem maradnak ki a muzsikából, ugyanis Csorba Lóci énekes, dalszerző a Szeder-Szabó Krisztina énekessel közös produkciójukkal, a Legyél te is dalszerző! című gyerekeknek szóló, interaktív zenés előadással érkezik a rendezvényre. A program során közösen írhatnak majd dalt a jelenlévők, és elkezdhetik megtanulni, megérteni a könnyűzene műfaját.

Az irodalom sem maradhat el ezen a hétvégén, mivel a Várkert Bazár nevével egybeforrtak azok az estek, amelyeket Juhász Anna irodalmár, Juhász Ferenc lánya szervez. 

A híres költő gyermeke a VárkertFesztre tervezett irodalmi estről elmondta, az irodalmi-zenés programon a versek, a regények, a lírai, a prózai alkotások és a történetek mellett az élet: a küzdelmek, a sikerek, a szerelmek – egy alkotó életpillanatai kerülnek középpontba. 

Szintén állandó eseménynek mondható a Grecsó fivérek estje, a Többet magunkról. Ezt az irodalmi táncprodukciót most ingyenesen tekinthetik meg a fesztiválozók május 31-én 17 órától.

A legmelegebb évszak további eseményeiről is szó esett a tájékoztatón: június elején a legendás Európa Kiadó, a hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese ad koncertet. Július végén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása látható majd. Augusztusban Saya Noé „pop noir” és alternatív elektropop elemekkel fűszerezett dalaival lép fel. 

A hónapot a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekar és a fiatal magyar jazzgeneráció meghatározó alakjaként ismert Tálas Áron triójának közös koncertje zárja. 

Szeptemberben hallható lesz a Makám 40 és Emilio is. Az indián nyarat a Keep Floyding, a godfater. és Deva koncertje búcsúztatja el a Várkert Bazárban. Nyáron folytatódnak a népszerű programsorozatok is, úgy mint az Ybl Pop, az Electric Lounge, a Tánc a Kertben és a Várkert Jóga.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.