Másfél évtized után újra a csapatban

Eldőlt, hogy a várandós Póta Georgina nem vállalja a szereplést az asztaliteniszezők január 22–26. közötti csapat olimpiai világselejtezőjén Portugáliában.

2020. 01. 10. 7:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlt, hogy a várandós Póta Georgina nem vállalja a szereplést az asztaliteniszezők január 22–26. közötti csapat olimpiai világselejtezőjén Portugáliában, Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány pedig a kétszeres Eb-aranyérmes helyére váratlan húzással Fazekas Máriát (képünkön) hívta be.

Aki maga is Európa-bajnok, igaz, a magyar csapattal még a 2000-es (!) brémai kontinenstornán diadalmaskodott, kijutott a 2004-es athéni olimpiára is, de egy évvel később sérülései miatt lemondta a válogatottságot. Klubszinten később folytatta a pingpongot, azóta sem hagyta abba, és a Budaörs játékosaként a mai napig rendszeresen szerepel a nemzetközi kupákban is.

A Szuperligában legyőzte azt az osztrák Polcanovát is, aki a világranglista 14. helyezettjeként jelenleg a legjobb európai játékos. Fazekas – nem csak a játéktudására gondolva – tíz évet nyugodtan letagadhatna, ám 44 évesen meg sem fordult a fejében, hogy másfél évtized után visszatér a válogatottba. Márpedig Madarász Dóra, Pergel Szandra, Hartbrich Leonie és Nagyváradi Mercédesz társaságában immár az olimpiai selejtezőre készül.

– Gyakran edzem együtt a válogatott játékosokkal a Marczibányi téri csarnokban, és amikor Zoli a minap vázolta a helyzetet, fogalmam sincs, hogy nézhettem ki. De szerintem tátott szájjal, fennakadt szemekkel hallgattam, mert az rémlik, hogy hirtelen meg sem tudtam szólalni. És erre a felkérésre aludnom kellett egyet. Másnap aztán igent mondtam, és persze nagyon örülök, hogy számítanak rám a válogatottban. Innen-onnan persze hallottam, egyesek nevetgélnek, hogy minek húztak elő engem negyvennégy évesen, ezekkel a hangokkal azonban nem foglalkozom – fogalmazott érdeklődésünkre az amúgy négyszeres magyar bajnok, négyszeres top 12-győztes Fazekas Mária.

– Marcsinak a Budaörsben szép eredményei voltak ősszel a BL-ben, a védőjátékosok ellen kifejezetten jól játszik, a klubcsapatában pedig Pergel Szandrával nagyon jó párost alkotnak, ami számomra is több variációs lehetőséget biztosít – indokolta a döntését Bátorfi Zoltán. Az olimpiai selejtezőn válogatottunkat a hetedik helyen emelték ki, és kilenc csapat szerez kvótát, ami akár Póta nélkül is összejöhet a mieinknek.

– Szandi és Dóri is rutinos a nemzetközi mezőnyben, nekem pedig az válhat az előnyömre, hogy kevesen ismernek, hiszen én az egyéni Pro Tour-versenyeken nem indulok. A BL-ben Franciaországban játszottunk, és az egyik francia válogatott lány nézett is nagyokat, hogy ki ez, aki visszaadja a labdáit. Egyre idegesebb lett, és le is győztem.

Egy váratlan felállás mindenkit megzavarhat, az olimpiai selejtező pedig eleve különleges verseny, ahol bizony megremegnek a kezek, és bármi előfordulhat. Szóval, mindannyian bizakodunk – szögezte le Fazekas Mária.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.