Cristiano Ronaldo indította a dominót, így jutott fel az Inter a csúcsra

Az Internazionale vasárnap már úgy lép pályára a Torino ellen, hogy öt fordulóval a Serie A vége előtt biztos a bajnoki címe. Simone Inzaghi csapata támadásban és védekezésben is az olasz élvonal legjobb csapata, így nem meglepő a fölényes siker. Az Inter győzelmének értékét tovább növeli, hogy a klub több mint ötvenmillió eurót keresett a tavaly nyári átigazolási időszakban, ez a tény Giuseppe Marotta sportigazgató munkáját is dicséri.

2024. 04. 28. 6:00
Inter Milan chief executive Giuseppe Marotta poses during a photocall prior the Italian Footballers' Association (AIC) Awards ceremony 2023 on December 04, 2023 in Milan. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)
Giuseppe Marotta az Inter sikerének jellemzően háttérben maradó kulcsfigurája Fotó: AFP/Marco Bertorello
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Internazionale tavaly a kedvező sorsolást kihasználva eljutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ott azonban a Manchester City érvényesítette a papírformát (1-0). Nyáron nem sokan gondolták, hogy az Inter erősödni tud az új idényre: a milánói csapat a pénzügyi stabilitást szem előtt tartva működött az átigazolási piacon, távozott André Onana, Marcelo Brozovic, Milan Skriniar, Edin Dzeko és Romelu Lukaku is. S a BL-menetelés ellenére, a bajnokságban elszenvedett tizenkét vereség miatt sokan azt is megkérdőjelezték, hogy a kupaspecialistaként számon tartott Simone Inzaghi a megfelelő ember az Internazionale kispadjára.

AC Milan v FC Internazionale - Serie A TIM
Yann Sommer óriási fogás volt, magabiztosan teljesít az Inter kapujában (Fotó: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese)

A távozók pótlására érkezett Yann Sommer, Marcus Thuram, Benjamin Pavard trió elsőre nem hangzott lenyűgözőnek, részben talán a számok miatt sem. Az Inter 58,6 millió eurót keresett tavaly nyáron, azaz ennyivel több volt a játékoseladásból származó bevétele, mint amennyit az új futballistákra költött.

Inter-dominancia a Serie A-ban

Az Inter mégis azonnal kilőtt az idény kezdetén, az első öt fordulóban győzött. Utána becsúszott egy vereség a Sassuolo ellen, azonban azóta is az az egyetlen szezonbeli bajnokija az Internek, amelyen pont nélkül maradt.

A 2024-es évet tizenhárom egymás utáni győzelemmel (tíz bajnoki, két Olasz Szuperkupa- és egy Bajnokok Ligája mérkőzés) kezdte Simone Inzaghi csapata, a sorozat azonban éppen az Atlético Madrid elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján szakadt meg, az Inter tizenegyespárbajt követően kiesett a BL-ből.

Az olasz bajnokságban viszont nem volt ellenszer az Internazionale ellen.

A milánói csapat hétfőn éppen a városi rivális AC Milan ellen, öt fordulóval a zárás előtt biztosította be története huszadik bajnoki címét. Bár a tavalyi Bajnokok Ligája-döntő jobban az Interre irányította a nemzetközi figyelmet, a 2023/24-es idény mégis előrelépést jelentett a fekete-kékeknél.

Marcus Thuram érkezése bevált, a francia támadó és a már szinte olasz gólkirálynak tekinthető Lautaro Martínez nagyon jól megérti egymást, a csapat már most több gólt lőtt (79), mint a Serie A tavalyi kiírásában (71).

Az év igazolása a magyar válogatott dolgát is megnehezítheti 

Igazán azonban a védelem fejlődése látványos. Azzal, hogy az 50,20 millió euróért Manchesterbe eladott, a Unitednél nyújtott teljesítménye miatt idén többször kritizált André Onana helyett az Inter mindössze 6,75 millió euróért megszerezte Yann Sommert, talán a 2023-as nyár legjobb futballüzlete köthető a klubhoz.

Sommer tizenhét meccset hozott le az idényben kapott gól nélkül, ennél többel egyetlen topligás kapus sem büszkélkedhet, az Inter tizennyolc kapott gólja pedig egyenesen a legjobb mutató a legerősebb bajnokságokat figyelembe véve. Összehasonlításképpen: tavaly negyvenegy gólt kapott a harmincnyolc bajnoki forduló alatt az Inter.

A svájci kapus kiváló formája figyelmeztető jel lehet a magyar válogatottnak, amely az Európa-bajnokság csoportkörében próbálja majd bevenni a kapuját.

Simone Inzaghi már nem kupaspecialista

Simone Inzaghi már a Lazio kispadján is bizonyította, hogy jó edző, és a versenytársakhoz képest kedvezőtlenebb anyagi körülmények között is erős csapatot tud építeni. Inzaghi Rómában az Olasz Kupát egyszer, az Olasz Szuperkupát kétszer nyerte meg, a bajnoki cím azonban sosem volt reális elvárás.

Az Inter ebből a szempontból szintlépés volt Inzaghinak, különösen, hogy 2021 nyarán az aktuális bajnokcsapathoz érkezett, miután Antonio Conte a pénzügyi helyzet rosszabbra fordulása után nem akart a kispadon maradni. A Napoli idei példáján láthattuk, hogy mennyire nehéz a címvédőhöz megérkezni: Luciano Spalletti távozása után a nápolyiak az idei mélyrepülés alatt már két edzőt – Rudi Garcia, Walter Mazzarri – elfogyasztottak, s az sem biztos, hogy Francesco Calzona hosszú távú megoldás lesz.

Inzaghi eleinte a kupaspecialista mivoltát támasztotta alá Milánóban, az Inter az első két idényében Olasz Kupát és Olasz Szuperkupát nyert, valamint a második szezonban jött a BL-döntő is, miközben a Bajnokok Ligájában az Inter Inzaghi érkezése előtt legutóbb 2011 őszén jutott túl a csoportkörön. A bajnokságban azonban az idei arany előtt csak egy ezüst, majd egy bronz jött össze, s tavaly tavasszal voltak olyan hangok, amelyek szerint csak a BL-menetelés tartotta Inzaghit a kispadon.

és Juventus szerepe az Inter sikerében

Ez azonban egyáltalán nem biztos. Giuseppe Marrotta, az Inter sportigazgatója már bizonyította, hogy megfontoltan építkezik. A szakember kulcsfigurája volt a Juventus előző évtizedbeli olaszországi dominanciájának, a Zebrák azonban Cristiano Ronaldo 2018-as leigazolásával letértek a Marotta által kijelölt útról, s ezzel egyik legnagyobb értéküket tálcán kínálták az egyik legnagyobb hazai riválisnak.

Bár Marotta tagadta, hogy a Ronaldo-igazolás miatt távozott Torinóból, azt nem rejtette véka alá, hogy nem értett egyet a döntéssel, a számok pedig azt mutatják, hogy alig néhány hónappal a portugál érkezése óta Marotta az Interhez távozott. A két csapat pedig, ha nem is egy csapásra, de ellentétes irányba indult el: míg a Juventus kilenc zsinórban nyert bajnoki címe után az elmúlt három idényben a dobogóról is lemaradt, az Inter a Marotta érkezése előtti időszak középszerűségéből visszatért a csúcsra. S minden jel arra mutat, hogy ott is maradhat a közeljövőben.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.