Itt egy Erdély, ott egyetlen román: a meccs, amikor kettéválik a magyar tábor

Magyarország–Románia. Mindig, minden sportágban érzékeny mérkőzés. Jégkorongban különösen az. A román válogatott sohasem nélkülözhette a székely hokisokat, évek óta pedig egyenesen rájuk épül. A bolzanói divízió I/A világbajnokságon a román keretben egyetlen román van; továbbá három honosítótt, egy finn és két orosz, a többiek kivétel nélkül magyarok, avagy székelyek. Románozni tehát különösen illetlenség, sőt tilos, de érzelgősségnek sincs helye, a magyar válogatottnak nyernie kell, mert a Japán és Dél-Korea elleni győzelem után nagy lehetőség előtt áll a hoki-vb-n.

2024. 05. 01. 5:20
magyar és román jégkorong-válogatott, szurkolók, jégkorong-világbajnokság
A magyar és a román válogatott játékosai közösen énekelik a magyar himnuszt a két évvel ezelőtti világbajnoki mérkőzésen Forrás: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roberto Gliga. A 31 éves, bukaresti születésű csatár a román válogatott egyetlen ízig-vérig román hokisa. Igaz, ő is erdélyi csapatban, a Brassóban játszik. Az édesapja nyomdokain halad, hiszen Marius Gliga is jégkorongozott, méghozzá kiválóan, ám ő sohasem hagyta el Bukarestet, a Steauát. A román válogatottban van még három honosított játékos, a finn Haaranen és két orosz, Zagidullin, valamint a KHL-ben anno egy évtizedet lehúzott, 39 évesen is gólerős Szkacskov. Ennyi.

Adorján Attila, magyar jégkorong-válogatott, román válogatott, jégkorong-világbajnokság
Adorján Attila 2019-ben még a magyar válogatott kapujában a franciák elleni meccsen. Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Helyesebben van még egy visszahonosított magyar is. A szintén kapus Adorján Attila. Aki Becze Tihamér útját járva anno vállalta a négyéves kihagyást, csak hogy magyar válogatott lehessen, de mert nálunk csak felkészülési tornákon kapott lehetőséget, a Csíkszereda kapusa az idei vb-re elfogadta a román invitálást és ismét román színekben szerepel.

Adorján visszatért a román válogatottba, Becze nem

Sokáig az a hír járta, hogy így tesz Becze is, de miként a múlt héten a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, inkább a nagy egészet nézte, s úgy döntött, fontosabb a büszkeség, megvan a román válogatott nélkül.

S hogy még pikánsabb legyen az összkép: a magyar válogatott csapatkapitánya nem más, mint Erdély Csanád…

Zagidullin és Szkacskov már két éve, a ljubljanai divízió I/A világbajnokságon is szerepelt a román csapatban, akkor a magyar válogatott 4-2-re győzött. Az idei vb-re készülve sokan arra számítottak, a román csapat még erősebb lesz. Annak alapján, hogy a három erdélyi klubcsapat, a Csíkszereda, a Gyergyó és a Brassó egyre meghatározóbb szerepet játszik a magyar bázisú bajnokságban, az Erste-ligában. Idén például a rájátszásban az FTC mellett e három együttes jutott be a legjobb négy közé, végül a Brassó lett a bajnok; tavaly pedig a Gyergyó.

A román válogatott nem igazolja a félelmeket

Az eddigi eredmények rácáfolnak a félelmekre. Románia előbb Olaszországtól, majd Szlovéniától is súlyos, 6-1-es vereséget szenvedett. A magyar válogatott viszont Japán (3-1) után a Koreai Köztársaságot (6-2) is legyőzte. Méghozzá javuló játékkal, egységet mutatva.

A jégkorong-világbajnokságokon rendre egyetlen mérkőzés van, amikor a magyar tábor két részre szakad. A székelyek, mi mást is tehetnének, a magyar–román meccsen az övéiket biztatják. Évek óta az is hagyomány, hogy aztán a szurkolók együtt éneklik a magyar himnuszt – a győztes csapat tiszteletére. Utána jöhet ráadásként a székely himnusz. Amit a románok mindig sérelemként élnek meg, de ezzel már nem csak ők, mi is megtanultunk együtt élni.

Olasz pontvesztés

A kedd esti mérkőzésen az olaszok csak hosszabbításban verték Japán.

A 2. forduló eredményei:
Magyarország–Dél Korea 6-1
Olaszország–Japán 4-3, hosszabbításban
Szlovénia–Románia 6-1

Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Olaszország 5, 3. Szlovénia 3 (8-5), 4. Koreai Köztársaság 3 (6-8), 5. Japán 1, 6. Románia 0.

A szerdai program:
MAGYARORSZÁG–Románia 12.30
Japán–Koreai Köztársaság 16.30
Olaszország–Szlovénia 19.30
 

Sofron: Sok barátom játszik a riválisnál

Persze a magyar válogatottban is akadnak székelyföldi születésű játékosok, négyen is: Sofron István, Sárpátki Tamás, Fejes Nándor és Mihály Ákos, nekik duplán különleges lesz a szerdai meccs.

– Sok barátom, klubtársam játszik a riválisnál. Az mindig egy érzelmi plusz, ha a székelyek találkoznak – jegyezte meg a találkozó előtt Sofron a Ripostnak nyilatkozva. A Csíkszereda csatárának persze először amiatt kell izgulnia, nehogy eltiltsák, mert a Koreai Köztársaság elleni mérkőzésen végleges kiállítással küldték le a pályáról. Sofron az esetről azt mondta, véletlen ütközés volt, nem szándékos, s persze reméli, hogy megússza az eltiltást.

A magyar szurkolók természetesen lelkesen megünnepelték a Koreai Köztársaság elleni győzelmet. Stipsicz Bence a góljáról is beszélt:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.