Puskás Ferencék 53 évvel ezelőtti bravúrját ismételte meg a Fradit is kiejtő Olimpiakosz

Kilencvenkilenc éves fennállásának első európai kupadöntőjére készül az Olimpiakosz, amely csütörtök este biztosította be helyét az Európa-konferencialiga május 29-én sorra kerülő fináléjában. Görögországból indulva legutóbb Puskás Ferenc csapata ért el hasonló bravúrt.

2024. 05. 10. 10:51
A budapesti győzelem is fontos állomás volt az Olimpiakosz idei kupamenetelésében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról korábban beszámoltunk, csütörtök este az angol élvonalbeli Aston Villa elleni második győzelmével bejutott az Európa-konferencialiga fináléjába az Olimpiakosz. A Puskás Ferenc vezette Panathinaikosz 1971-es menetelése óta először szerepelhet majd újra európai kupasorozat döntőjében görög csapat.

Puskásék ezüstérme óta semmi

A Panathinaikosz vezetőedzőjeként 1970 és 1974 között dolgozó legendás egykori magyar labdarúgó, Puskás Ferenc 1971-ben óriási meglepetésre vezette döntőbe akkori csapatát. A zöld-fehérek a Bajnokcsapatok Európai Kupájában a luxemburgi Esch és a csehszlovák Slovan Bratislava után az angol Evertont búcsúztatták, az elődöntőben pedig a jugoszláv Crvena zvezdát múlták felül, miután az idegenben 4-1-re elvesztett meccs után otthon 3-0-ra nyertek. Végül a fináléban a Johan Cruyff vezette Ajax 2-0-verte meg a Panatinaikoszt – a görög labdarúgás azóta várt az újabb nemzetközi döntőre.

 

Kilencvenkilenc év, első nemzetközi döntő

A 99 éves fennállásának első európai fináléjára készülő Olimpiakosz május 29-én hazai környezetben, Athénban vívhat az Európa-konferencialiga trófeájáért. A görögök ellenfele az olasz Fiorentina lesz. Érdekesség, hogy az Ekl korábbi szakaszában mindkét együttes két-két meccset játszott a Ferencváros ellen: az olaszok ellen Firenzében 2-2-re, Budapesten pedig 1-1-re végzett a Fradi a csoportkörben, míg az Olimpiakosz otthon és idegenben is 1-0-ra verte a magyar bajnokot a nyolcaddöntőért zajló februári párharcban.

 

Hirdetés: ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.