Fontos határidő jár le a héten

Már csak néhány nap, és elkezdődik az általános iskolai beiratkozás. Szorít a határidő, de jelentős időt lehet megspórolni a személyes beiratkozásnál a szülőknek, ha már online elindítják az ügyintézést.

2024. 04. 15. 21:42
általános iskola, iskolások, diákok, iskolakezdés
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos határidő közeleg a héten, az általános iskolákba április 18–19-én lehet jelentkezni. Az Oktatási Hivatal (OH) honlapján kiemelte, minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik.

A tankötelezettség halasztása kizárólag azok esetében lehetséges, akik számára az OH engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel.

Amit mindenképpen érdemes a beírató szülőknek magukkal vinniük:

  • a hatodik életévüket augusztus 31-ig betöltő gyerekek születési anyakönyvi kivonata vagy személyi igazolványa, esetleg útlevele,
  • a diákigazolvány igényléséhez szükséges NEK-adatlap,
  • a lakcímkártya,
  • a tajkártya és
  • az iskolai fejlettség elérését tanúsító igazolás.

Ez utóbbi lehet óvodai szakvélemény, nevelési tanácsadás során végzett iskolaérettségi szakértői vélemény, továbbá ha sajátos nevelési igényű gyerekről van szó, akkor szakértői vélemény az illetékes bizottságtól.

Ezenfelül a beiratkozáskor a szülőknek nyilatkozniuk kell a közös szülői felügyeleti jogról is, egyedül nevelt gyerekek esetén pedig az iskola kérheti a szülők gyámhivatalban felvett nyilatkozatát a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról, adott esetben a másik szülő halotti anyakönyvi kivonatát, vagy a gyámhivatal határozatát, netán valamilyen bírósági ítéletet. Kell az esetlegesen külföldön élő szülő nyilatkozata, ami megtehető személyesen vagy elektronikusan.

 

Könnyítést kaptak a szülők

Azonban jelentősen megkönnyítheti a szülők dolgát, ha már online elindítják az ügyintézés menetét: a KRÉTA felülete ugyanis lehetőséget ad arra, hogy előzetesen, online elindíthassák a 2024 szeptemberében tankötelessé váló gyermekek iskolába való beiratkozását, és értékes időt takaríthassanak meg.

A felületre való belépés után, a beiratkozáshoz szükséges személyes adatok kitöltésével lehet megjelölni a gyermeknek választott iskolát, akár a lakcím szerinti körzetes iskoláról, akár más, nem körzetes iskoláról van szó. Ezután még nyilatkozni lehet minden olyan információról, ami a gyermek, a szülő és az iskola mindennapi életében elengedhetetlenül fontos.

A felület egyszerűen kezelhető, ha mégis elakadna valaki, egy rövid videó, illetve útmutató is segít az eligazodásban.

Ha online elindították a beiratkozást, ezek után az iskolában a személyes ügyintézés csak pár percet vesz igénybe. Így a várakozás és az ügyintézés ideje is jelentősen csökken, és a beiratkozás kevesebb gondot okoz. Az online beiratkozási folyamatot április 19. este 6 óráig a KRÉTA rendszer e-Ügyintézés felületén lehet kezdeményezni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.