Egy ember meghalt, hatan vérmérgezést kaptak és többen rosszul lettek a hús miatt

Hogy mekkora volt a fertőzött szállítmány, vagy hogy lehetnek-e még további esetek, még mindig nem derült ki.

Forrás: Infostart2024. 04. 15. 14:43
Harci kakas lerázza a fejéről a vizet, amellyel a  nyáriasan nagy meleg miatt hűsítette a gazdája a Fülöp-szigeteki Quezonban 2024. április 2-án. MTI/AP/Aaron Favila
illusztráció Fotó: MTI/AP/Aaron Favila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ember meghalt, többen megbetegedtek a veszélyes szalmonellabaktériummal fertőzött ukrán baromfihústól az Európai Unióban és Nagy-Britanniában – írja az Infostart. 

Annak egyelőre nincs jele, hogy Magyarországra is érkezett a fertőzött húsból, elvileg nem is lehet behozni, ám iparági szakértők szerint az ügyeskedők kijátsszák a tilalmat – ezt már az Agrárszektor főszerkesztője, Braunmüller Lajos mondta a portálnak. Eddig annyit lehet tudni az ügyről, hogy 

23 ember lett beteg, közülük hatan vérmérgezést kaptak, és egy ember az Egyesült Királyságban meg is halt.

Hogy mekkora volt a fertőzött szállítmány, vagy hogy lehetnek-e még további esetek, még mindig nem derült ki. A főszerkesztő azt mondta, Magyarországra hivatalosan nem kerülhetett ilyen szállítmány, ugyanis itt rendeletben szabályozták, milyen termékeket tilos behozni Ukrajnából, köztük vannak többek között a gabonafélék, a tojás, a csirkehús és a sertéshús is. 

Persze itt is felmerül a trükközés. Megtörténhet ugyanis az Európai Unióban, hogy beérkezik valamilyen szállítmány Ukrajnából, ezt átcsomagolják, esetleg át is darabolják, és így már európai uniós csirkehúsként érkezik be Magyarországra. Mindez azért is történhet meg, mert az ukrán baromfi sokkal olcsóbb az unióshoz mérten. Mégis, hangsúlyozta: 

Egyelőre nincs arról szó, hogy Magyarországon lenne ilyen, de kizárni nem lehet.

Megjegyezte továbbá, hogy feltehetően emiatt jelentette be Nagy István agrárminiszter a Kormányinfón, hogy azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes körű bejelentési kötelezettséget ír elő a kormány. A rendelet még akkor éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.