Új átlagos árszinten a budapesti albérletárak

Budapesten 1,8, országos átlagban pedig 0,8 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek márciusban az egy hónappal korábbihoz képest a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Április közepén Budapesten átlagosan 270 ezer forint a kiadó lakások havi bérleti díja, a különböző kerületekben 180 ezertől 380 ezer forint közötti sávban mozogtak a lakbérek. A megyeszékhelyeken pedig 90-220 ezer forint közötti tartományban szóródtak az albérletárak, ezzel némelyik város elérte a tavalyi budapesti árszintet.

2024. 04. 15. 13:30
a20200728_alberlet_pt_fmh-02
Debrecen, Győrs, Veszprém és Székesfehérvár a drágább városok közé tartozik az albérletépiacon Fotó: Pesti Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedést hozott a márciusi az albérletpiacon. Országos átlagban 0,8 százalékkal, Budapesten pedig 1,8 százalékkal emelkedtek a havi bérleti díjak februárhoz képest a legfrissebb KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Éves összevetésben országosan 11,7, Budapesten 12,4 százalékos drágulás látható.

Fotó: Ingatlan.com

Felemás a kép a friss adatok alapján az albérletpiacon. Országosan ugyanis lassult a havi drágulás a februári 1 százalékról 0,8 százalékra. Budapesten viszont 1,1 százalékról 1,8 százalékra gyorsult a havi drágulás üteme.” - kommentálta a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Elmondta azt is, hogy az országos lakbéremelkedés havi lassulása elsősorban a kereslet fizetőképességének korlátainak köszönhető. A szakértő szerint ugyanis 

a bérleti díjak növekedése nem az inflációval, hanem sokkal inkább a fizetések emelkedésével mutat párhuzamot.

 Részben ennek is köszönhető, hogy a fővárosban és Debrecenben lélektani határt törtek át az átlagos albérletárak.

A fővárosban már 270 ezer forint a kiadó lakások átlagos bérleti díja. A 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások ennél jóval olcsóbban érhetők el, mert ezeknek a bérleti díja alacsonyabb, átlagosan 185 ezer forint. “Ha a fizetések növekedési üteme nem lassul, akkor jövőre elérhetjük a 300 ezer forintos átlagos bérleti díjszintet Budapesten. Az emelkedő albérletárakat részben kompenzálhatják a kormány által tavasszal indított az Ifjúsági Garancia Plusz és a Lakhatási Támogatás 2024-es lakbértámogatási programok. Ezek olyan szociális alapon nyújtott albérlettámogatások, amivel a fiatalok és az álláskeresők munkaerőpiaci elhelyezkedését segítik” - tette hozzá Balogh László.

Az áprilisi kínálat alapján továbbra is nagyon jelentős különbségek láthatóak. Az V. kerület a legdrágább, ahol 380 ezer forintba kerülnek az albérletek. A legnagyobb kínálatú városrészek közül a XI. és XIII. kerületben a fővárosi átlagnak megfelelő, 270 ezres szinten van az átlagos lakbér. A legolcsóbbak pedig a XVIII. és XXI. kerület lakásai, ahol 200 ezer forint alatt marad ez az összeg.

A tavalyi budapesti árszinten a drágább megyeszékhelyek

A vármegyeszékhelyek piacait nézve Debrecenben kell a legtöbbet fizetnie a bérlőknek: ebben a városban az átlagos lakbér áttörte a 200 ezres lélektani határt jelentő szintet, április közepén 220 ezer forint volt az átlag. Ezt követően Győr, Székesfehérvár és Veszprém következik a sorban 176-180 ezer forinttal. A magasabb árak lényegében a tavalyi fővárosi átlagárakkal egyeznek meg. A másik végletet képviseli Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba 90-100 ezer forintos bérleti díjjal - az arányokat tekintve tartósan ez utóbbi városok bizonyulnak a legolcsóbbnak lakásbérleti szempontból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.