Moszkvai terrortámadás: bizonyították a kapcsolatot a terroristák és az ukrán nacionalisták között

Bizonyítékot találtak az orosz nyomozók arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a moszkvai terrortámadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között.

2024. 03. 28. 17:12
Káosz uralkodott Moszkvában a terrortámadás után (Fotó: ANADOLU/Anadolu via AFP/orosz Nyomozó Bizottság)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a moszkvai terrortámadás előkészítésére.

A nyomozás előzetes eredményei teljes mértékben megerősítik a terroristák akciójának tervszerű jellegét, alapos előkészítettségét és a bűncselekmény szervezői általi pénzügyi támogatottságát. Az őrizetbe vett terroristákkal folytatott munka, a tőlük lefoglalt technikai eszközök tanulmányozása, a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó információk elemzése eredményeként meglett a bizonyíték az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatukra

– áll a közleményben. A nyomozók azonosítottak és őrizetbe vettek egy másik gyanúsítottat, aki a moszkvai terrortámadás finanszírozásában vehetett részt.

Az orosz hatóságok nagy erőkkel nyomoznak a moszkvai terrortámadás után Fotó: Anadolu via AFP
Az orosz hatóságok nagy erőkkel nyomoznak a moszkvai terrortámadás után Fotó: Anadolu via AFP

 

Emlékezetes, Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója kedden azt mondta, hogy az ügynökség adatai szerint Kijev közvetlenül részt vett az iszlamisták által elkövetett moszkvai terrortámadás megszervezésében, míg a nyugati titkosszolgálatok részt vettek a támadás előkészítésében.

Az ügynökség vezetője szerint a támadás mögött feltehetően az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna áll. Bortnyikov hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló tényekről beszélünk, ez ugyan általános információ, de már vannak bizonyos fejlemények ezzel kapcsolatban.

A különleges szolgálat igazgatója leszögezte, hogy a megrendelőt még nem sikerült azonosítani. Kifejtette, hogy a támadás a nyugati biztonsági szolgálatoknak és Ukrajnának kedvezett, hogy megingassák az oroszországi helyzetet és pánikot keltsenek a társadalomban. Bortnyikov azt is elmondta, hogy a fegyveresek a szomszédos ország területére akartak menekülni, ahol már várták és hősként akarták őket üdvözölni.

Borítókép: Káosz uralkodott Moszkvában a terrortámadás után (Forrás: ANADOLU/Anadolu via AFP/orosz Nyomozó Bizottság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.