Farkába harapó kígyó a Trump elleni érvelés

A legfelsőbb bíróság bírája szerint a Donald Trump volt amerikai elnök mentelmi ügyében született másodfokú ítélet jogi érvelése gyakorlatilag farkába harapó kígyó. Maga a volt elnök egy másik bíró döntése miatt jelen sem lehetett a tárgyaláson.

2024. 04. 28. 9:17
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Yuki Iwamura)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fellebbviteli bíróság jogi érvelésének visszásságára hívta fel a figyelmet John Roberts, az amerikai legfelsőbb bíróság vezető bírája Donald Trump volt amerikai elnök mentelmi ügyének tárgyalásán. Roberts szerint a másodfokú ítélet megfogalmazása alapján a bíróság gyakorlatilag azzal érvelt, hogy a volt elnök ellen megindítható az eljárás, mert megindították az eljárást – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál.

Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Jeenah Moon)

Michael Dreeben, az igazságügyi minisztérium különleges ügyésze azzal védekezett, hogy a vádemelés a szövetségi büntetőjogi szabályok alapján történt, és vádesküdtszék döntött róla. Roberts szerint azonban az ügyészek számára nagyon is egyszerű rábírni a vádesküdtszéket a vádemelésre.

A főbíró annak az aggodalmának is hangot adott, hogy a Trump elleni eljárásban az ügyészség nem jóhiszeműen járt el.

Donald Trump nem vehetett részt a legfelsőbb bíróságon a mentelmi ügyben zajló tárgyaláson, ugyanis az ellene New Yorkban egy pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénz miatt folyó büntetőper bírája kötelezte az összes tárgyalási napon való részvételre, és ez alól a washingtoni tárgyalás miatt sem volt hajlandó felmentést adni.

A bíró Trump legkisebb fiának, Barronnak a májusi ballagására sem adott felmentést, így valószínű, hogy a volt elnöknek ki kell hagynia a fontos családi eseményt – írta a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Yuki Iwamura)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.