Izraeli válaszcsapásra számít Olaszország

Az olasz védelmi miniszter szerint olyan helyzet alakul ki, ahonnan már nincs visszaút.

2024. 04. 15. 18:43
Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalommal követi a közel-keleti krízis elmérgesedését az olasz kormány. Giorgia Meloni rendkívüli csúcstalálkozóra hívta össze a G7 országok vezetőit vasárnap este azt követően, hogy Irán drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen. Az olasz kormányfő az idén soros elnökséget betöltő ország vezetőjeként hívta tárgyalásra a világ nagy országait. Meloni úgy nyilatkozott, mindent megtesznek az Izrael és Irán között kialakult feszültségek diplomáciai rendezése érdekében, és azért, hogy az eszkaláció elkerülhető legyen.

Hétfő délután az olasz kormányfő rendkívüli egyeztetésre hívta össze a minisztertanács tagjait.

Ugyancsak a délután folyamán Matteo Piantedosi belügyminiszter vezetésével egyeztetnek a nemzetbiztonsági szervek a kiemelt objektumokkal kapcsolatos terrorveszély felmérésére. Guido Crosetto védelmi miniszter a legrosszabb forgatókönyvekre készül. – Az iráni rakétatámadás drámai mértékű eszkalációt eredményezhet, azon dolgozunk, hogy ezt megakadályozzuk – nyilatkozta a tárcavezető.

Sajtóbeszámolók szerint az olasz baloldal is elítéli az Izrael elleni támadást. Elly Schlein, a Demokrata Párt főtitkára a nemzetközi közösség összefogását szorgalmazta az eszkaláció megfékezése, és a közel-keleti béke építése érdekében. Giuseppe Conte, az Ötcsillag Mozgalom elnöke azonban úgy nyilatkozott

Izrael harci stratégiája elhibázott, Irán fellépése is ezt bizonyítja.

Míg az ellenzék egy része Izraelt teszi felelőssé a történtekért, addig a kormány tagjai aggodalmuknak adtak hangot. Antonio Tajani külügyminiszter bejelentette, hogy összehívja az arab és muszlim országok nagyköveteit, hogy egyeztessen a kialakult helyzetről. Azt is elmondta, hogy bízik abban, hogy a G7 országok felhívása hatással lesz a háborús felekre és mérsékelni fogják válaszreakcióikat. Guido Crosetto az Il Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva elmondta, megítélése szerint ártalmas Izrael stratégiája.

Úgy fogalmazott, szinte lehetetlen, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ne válaszoljon a támadásra, sajnos a korábbi tűzszünetre való felhívást sem hallgatta meg.

Hozzáfűzte, csak abban reménykedik, hogy Izrael nem ad olyan válaszcsapást, amely végképp elmérgesíti a helyzetet és ahonnan már nincs visszaút. Crosetto azt is elmondta, megérti Izrael azon aggodalmát, miszerint nincs biztonságos jövő addig, amíg a Hamász létezik. Ez azonban elhibázott stratégia, hiszen amikor súlyosan megsértik a nemzetközi jogot, az a világ közvéleményét is felháborodással tölti el – véli a védelmi miniszter. Ha mérgezett magokat ültetünk el, azok gyűlöletet teremnek, ami az elkövetkező évtizedekre is tragédiák forrása lesz a közel-keleti térségben, elsősorban Izraelben.

Crosetto végül azt is elmondta, aggódik az Ukrajnában elhúzódó és a Közel-Keleten is elmérgesedő konfliktusok miatt, de nem pesszimista, a kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy megállítsa a krízishelyzet kiszélesedését.

Rövid közleményben tudatta a Liga kormánypárt, hogy elítélik Izrael ellen elkövetett rakétatámadást. Hangsúlyozzák, a nyugati országoknak továbbra is ki kell tartaniuk Izrael, a demokrácia és a szabadság védelmében. Olaszország a G7 országok soros elnökeként is az eszkaláció elkerülésén, valamint a vörös-tengeri hajózás szabadságán fog dolgozni – írja a Liga kormánypárt.

Borítókép: Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.