Új fejlesztést kap a nukleáris csapást is kibíró parancsnoki repülő

A rettegett parancsnoki központ fejlesztésére 13 milliárd dollárt ítélt oda az amerikai légierő az egyik amerikai cégnek, mely ki fogja fejleszteni a E–4B Nightwatch utódját. A jelenleg üzemben lévő E–4B kibír egy nukleáris háborút is, hogy az amerikai elnök gondtalanul irányítani tudja az amerikai hadsereget egy atomháborúban is.

Forrás: Reuters 2024. 04. 27. 18:07
Boeing,  E-4B, nukleáris háború
A rettegett E-4B, amely kibír egy nukleáris háborút is Fotó: Amerikai légierő/ Master Sgt. Kenneth Hammond
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai légierő pénteken közölte, hogy 13 milliárd dolláros szerződést kötött a Sierra Nevada Corppal az E–4B utódjának kifejlesztésére, amelyet Doomsday (Végítélet) repülőgépnek neveznek, mivel képes túlélni egy nukleáris háborút – számol be a Reuters.

E-4B Nightwatch boeing, repülő
Fotó: Amerikai légierő/ Tech Sgt Jerry Morrison

Az E–4B a Boeing 747-200 kereskedelmi utasszállító repülőgép militarizált változata, és háború idején az Egyesült Államok fő légivezetési és -irányítási műveleti központjaként működik, akár egy atomháború esetében is.

Az amerikai légierő szóvivője elmondta, hogy a Survivable Airborne Operations Center (SAOC) projekt célja, hogy leváltsa az öregedő, 1970-es évekbeli repülőgépeket, amelyek élettartamuk végéhez közelednek. A SAOC munkálatait Coloradóban, Nevadában és Ohióban végzik el, és várhatóan 2036-ban fejeződik be.

A műveleti követelmények kielégítése érdekében a fegyverrendszer egy kereskedelmi sugárhajtású repülőgépből áll, amelyet a katonai követelményeknek megfelelően edzettek és módosítottak. A Reuters decemberben arról számolt be, hogy kizárták a Boeinget a E–4B Nightwatch utódjának fejlesztéséből.

A Reuters beszámolója szerint a repülőgépet általában az amerikai védelmi miniszter szállítására használják. Az E–4B-t mobil parancsnoki állomásnak tervezték, amely képes ellenállni a nukleáris robbanásoknak és az elektromágneses hatásoknak, lehetővé téve az amerikai vezetőknek, hogy nemzeti vészhelyzet esetén parancsokat adjanak a hadseregnek. Az E–4B képes tankolni a levegőben, konferencia- és tájékoztatószobákkal, valamint fejlett kommunikációs berendezésekkel rendelkezik.

 

Az amerikai légierő jelenleg négy E–4B repülőgépet üzemeltet, amelyek közül legalább egy folyamatosan készültségben van. A nagymértékben módosított Boeing 747-200 jumbo repülőgépek flottája egyre nehezebbé és költségesebbé vált az alkatrészek elavulása miatt.

Borítókép: A rettegett E–4B, amely kibír egy nukleáris háborút is  (Fotó: Amerikai légierő/Master Sgt. Kenneth Hammond)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.