Huszárok Debrecenben

Lázár Vilmos ezredesnek, az aradi vértanúk egyikének szablyája is látható azon az időszaki kiállításon, amely 175 év – 175 tárgy – 1849 – Huszárok, a szabadság katonái címmel nyílt meg szerdán a debreceni Déri Múzeumban.

Forrás: MTI2024. 04. 11. 9:00
Érdeklődők a 175 év - 175 tárgy. 1849 - Huszárok, a szabadság katonái című új, időszaki kiállításon
Megnyílt az 1848-49-es szabadságharc huszárairól szóló kiállítás Debrecenben Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korompai Balázs, a tárlat kurátora emlékeztetett arra, hogy Szkárosi Lázár Vilmos honvédezredes az első volt, akit az aradi vértanúk közül kivégeztek 1849. október 6-án. Kiemelte, hogy szablyája különleges műtárgy, amely Mádai Norbert gyűjteményéből való, aki mintegy hatvan tárgyat ajánlott fel a múzeumnak a kiállításhoz, amelyen sisakok, huszártarsolyok, mellvértek és festmények is láthatók, bemutatva a huszárság életét a XVI. századtól kezdve.

Mádai Norbert kecskeméti magángyűjtő hangsúlyozta: bízik abban, hogy lesz, aki a kiállítás anyagából hitet merít és összeszedi a világból még azt, amit kell.

Érdeklődők a 175 év – 175 tárgy – 1849 – Huszárok, a szabadság katonái című új, időszaki kiállításon (Fotó: Czeglédi Zsolt)


Angi János, a Déri Múzeum igazgatója köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy 

175 évvel ezelőtt, 1849 januárjában költözött Debrecenbe ideiglenesen az Országgyűlés, és szintén 175 évvel ezelőtt, április 14-én itt fogadták el a Nagytemplomban a függetlenségi nyilatkozatot. 

A tárlathoz a Déri Múzeum és Mándi Norbert műgyűjtő mellett hozzájárult Hermann Róbert, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, valamint maga a múzeum is, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára, a Szépművészeti Múzeum és a Békéssy Béla Vívóklub is – mondta el Angi János.
 

HERMANN Róbert
Hermann Róbert főtanácsos, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese (Fotó: Czeglédi Zsolt)

Hermann Róbert megnyitójában kiemelte, hogy a

 debreceniek odatették magukat abban az öt hónapban, amikor itt volt a magyar főváros és komoly szerepe volt a városnak abban, hogy folytatódjon a szabadságharc.

Érdeklődők a 175 év – 175 tárgy – 1849 – Huszárok, a szabadság katonái című új, időszaki kiállításon (Fotó: Czeglédi Zsolt)


A tárlattal kapcsolatban kifejtette, hogy valóban a huszárság volt a legmagyarabb csapatnem, ezért joggal emlékezünk rájuk ezen az évfordulón.

Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy 

a szabadságharc utáni kései utódoknak morális kötelességük ápolni ennek a nagyon nemes és felemelő időszaknak az emlékét.

PAPP László
Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester (Fotó: Czeglédi Zsolt)

A városi identitás szempontjából óriási jelentősége van ennek az évfordulónak, ugyanis – mint mondta – a függetlenségi nyilatkozat a debreceniek nélkül nem nyert volna elfogadást. A huszárok előtt tisztelgő kiállítás pedig hozzájárul az évforduló még méltóbb és még szebb megünnepléséhez.

Az új időszaki kiállítás a nyár közepéig lesz látható a Déri Múzeumban.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.