Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

Riccardo Pizzuti az egyik visszatérő mellékszereplő, aki mindig állja a pofonokat.

2024. 04. 28. 19:12
Comic Con Germany 2018 in Stuttgart
Riccardo Pizzuti 2018-ban Németországban. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap ünnepelte a 90. születésnapját Riccardo Pizzuti olasz színész és kaszkadőr, akit Magyarországon legtöbben a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek visszatérő mellékszereplőjeként ismerhetünk. Riccardo Pizzuti olykor statisztaként, máskor kisebb-nagyobb szerepekben 19 alkalommal tűnt fel a páros valamelyik filmjében. Általában botcsinálta rosszfiút alakított, aki inkább állta, mint osztotta a pofonokat. Specialitásai a nagy esések és hogy kiverik a fogát. Saját bevallása szerint Bud Spencerék legalább száz fogát „verték ki” a verekedések során.

Egyszer az volt megbeszélve, hogy egy jobbost kapok, ám elfelejtette, és egy olyat behúzott balról, hogy még a dobhártyám is beszakadt. Egy másik alkalommal Carlo gondolatai már a spagetti körül járhattak, mert úgy megcsapott, hogy két fogam esett ki

idézte fel, milyen volt Carlo Pedersolival, azaz Bud Spencerrel a közös munka.

Legemlékezetesebb szerepe mégis alighanem a Nyomás után! Dr. Spidere, ahol a tőle megszokott zord külsőt elegáns és kimért megjelenésre cserélte.

Riccardo Pizzuti 1995-ig dolgozott a szakmában, utoljára a Sons of Trinity (Trinità & Bambino ... e adesso tocca a noi!) című olasz filmben tűnt fel. Ez az Ördög jobb és bal keze című filmek folytatása, de már Bud Spencer és Terence Hill nélkül. Ezután még két, a legendás színészpárosról szóló dokumentumfilmben is felidézte az élményeit. 

Visszavonulása óta feleségével együtt Franciaországban telepedett le. Bud Spencertől és Terence Hilltől viszont soha nem szakadt el – rendszeres vendége például a tiszteletükre rendezett fesztiváloknak. 2019-ben Magyarországon is járt az Erzsébetvárosi Filmnapon.

A színészt Terence Hill is felköszöntötte a Facebook-oldalán. Mint írta, reméli, a száz évet is megéli, illetve szívesen látná legújabb westernjében.

Nemrégiben egy összeállítás is felkerült a YouTube-ra a Riccardo Pizzutinak kiosztott legemlékezetesebb pofonokról:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.