Jól sikerülhet az olimpia – bizakodó a magyar legenda

Siti Beáta két olimpiáról is éremmel tért haza a magyar női kézilabda-válogatott tagjaként. Hogy az utódok is képesek lesznek-e erre, az még a jövő zenéje, de az biztos, hogy idén Párizsban húsz év után mind a férfiak, mind a nők olimpiai kézilabdatornáján részt vehet a magyar nemzeti csapat.

2024. 04. 15. 15:12
Magyarország-Japán kézilabda
A magyar válogatott tagjai tudnak küzdeni egymásért Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ezek a játékosok képesek melós ruhában küzdeni és megdögleni egymásért – nyilatkozta lapunknak Siti Beáta, miután a magyar női kézilabda-válogatott kijutott a párizsi nyári olimpiára a debreceni olimpiai selejtezőről. Az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok korábbi játékos szerint a mieink a tavalyi világbajnokság óta rengeteget fejlődtek, és szerethető csapatunk lesz a francia fővárosban a férfiválogatott mellett, hiszen 2004 után ismét mindkét nem jelen lesz az olimpián piros-fehér-zöld színekben.

Magyarország-Japán kézilabda
Az olimpiára utaló speciális pólóban ünnepel a magyar női kézilabda-válogatott (Fotó: Csudai Sándor)

Minden idők legeredményesebb magyar kézilabdázója, Siti Beáta jelenleg a Nemzeti Kézilabda Akadémián az utánpótlással foglalkozik. Vasárnapi mérkőzésük után kapcsolódott be a Japán elleni fölényes győzelembe, majd a lefújás után szóba hozta a tavalyi világbajnokságot is, ahol a középdöntő utolsó fordulójában csak a horvátok legyőzésével juthattunk el az olimpiai selejtezőtornára.

Aki látta, sosem felejti el azt a meccset, ahol a szünetben három góllal a horvátok vezettek, de öt perccel a vége előtt is még 22-20 volt oda, innen egyenlítettünk Klujber Katrin két góljával, majd Böde-Bíró Blanka ziccert védett. Debreczeni-Klivinyi Kinga gólja már a vezetést jelentette, végül csattanóként Böde-Bíró hetest védett, így 23-22-re nyert a Golovin-együttes, és részt vehetett a debreceni selejtezőtornán, ahol a beugró briteket, az olimpiai negyedik svédeket és a japánokat is legyőzte, így az első kalapból várhatja a kedd délutáni sorsolást, amikor eldől, hogy mely öt csapat lesz az ellenfelünk az ötkarikás játékok csoportkörében.

– Egy válogatott életében nagyon sok minden közrejátszik abban, hogy egy adott világverseny sikeres vagy kevésbé sikeres. A mostani eredményhez valószínűleg az is kellett, hogy voltak mélypontok a tavalyi vb-n, de a lényeg az esély megragadása volt Göteborgban. Miközben sokan sikertelen világbajnokságról beszéltek akkor, addig most három győzelemmel kijutottunk az olimpiára. Rengeteget fejlődtünk december óta, de július végéig hasonló fejlődésre lesz szükségünk, mert Párizsban a világ legjobb válogatottjaival kerülhetünk majd össze. Ez a gárda még nagyon fiatal, de a tehetségüket talán azt mutatja leginkább, hogy mennyire gyorsan tanulnak és érnek bele ezekbe a világversenyekbe. Ezen a három mérkőzésen megmutatta a magyar csapat, hogy milyen gyorsan fejlődik, valamint, hogy mekkora szíve van.

A korábbi 135-szörös válogatott irányító kiemelte lapunknak, hogy milyen erős csapategység jellemzi női válogatottunkat.

– Serdülő és ifjúsági koruk óta ismerem és figyelem őket – mondta Siti Beáta. – Az idősebb és a kevésbé rutinos játékosok jól kiegészítik egymást, így adott esetben, ha nehézség van és hullámvölgybe kerül valaki, akkor remekül tudják segíteni belülről a másikat. A csapat tagjai tudják, hogy milyen, ha megégetik magukat egy világversenyen, de ezekből a helyzetekből is felálltak és továbbléptek a játékosok. Szép lassan csapatszinten addig építkeztek, hogy most már nem buknak el az utolsó pillanatban, mert mentálisan is erősek. Nagyon bízom benne, hogy az olimpián láthatjuk majd, ahogy újabb szintet lépnek. Hiszem, hogy meg kell élnünk kudarcokat, hogy aztán ilyen szép napokat is megélhessünk.

Mit érhet el az olimpián a magyar női kézilabda-válogatott?

Siti Beáta dolgozott a női válogatott másodedzőjeként is, így érdemes odafigyelni gondolataira a nyári olimpia esélyei kapcsán is. Kedden 17.30-kor kezdődik a női és a férfi-kézilabdaválogatottak olimpiai csoportsorsolása. Húsz év után újra mind a két nemnél érdekeltek vagyunk, ugyanis március 17-én a férfiak is kiharcolták az ötkarikás kvótát a portugálok elleni felejthetetlen összecsapáson.

– Nagyon bízom benne, hogy abban a lendületben maradnak a mieink, amit most mutattak nekünk Debrecenben. Lesznek még hibáink, néha több, néha kevesebb, de egy olyan társaságot látok, amelynek tagjai képesek megdögleni egymásért és képesek melós ruhában küzdeni, valamint képesek örömmel az arcukon, felszabadultan játszani. Olyan sportemberi képességeket láttam most tőlük, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve, és ha ezeket tovább építik magukban, akkor tényleg jól sikerülhet majd számukra az olimpia. Egy tudatos, csupaszív brigádot várok ott, amelyik, ha kell, akkor felszedi a parkettát, szóval egy nagyon rakkolós és szerethető csapatra számítok.

A tizenkettes olimpiai mezőny a férfi- és a női torna esetében egyaránt két hatos csoportra oszlik, és mindkét hatosból négyen-négyen jutnak majd be a legjobb nyolc közé Párizsban. Onnantól kieséses rendszerben, először a negyeddöntőkkel folytatódik a küzdelem.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.