Az apa csak próbálta, a fiú megdöntötte a keletnémet atléta világcsúcsát

Mykolas Alekna a férfidiszkoszvetés új világcsúcstartója. A litván atléta vasárnap este az egyesült államokbeli Ramonában 74,35 méterre hajította a szert. Mykolas Alekna előtt, 1986 óta a keletnémet Jürgen Schult tartotta a csúcsot, míg az új rekorder édesapja, Virgilijus Alekna az örökrangsor harmadik helyére csúszott vissza.

2024. 04. 15. 13:58
Mykolas Alekna diszkoszvetés világcsúcs atlétika Budapest világbajnokság
Mykolas Alekna a tavalyi budapesti világbajnokságon Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árulkodó, hogy keletnémet sportoló tartotta eddig a férfidiszkoszvetés világcsúcsát. Jürgen Schult 1986. június 6-án érte el 74,08 méteres eredményét, amely a legrégebbi férfi atlétikai világrekord volt, egészen vasárnap estig, amikor a litván Mykolas Alekna 74,35 méterig hajította a diszkoszt. A huszonegy éves Alekna édesapja, a kétszeres olimpiai bajnok Virgilijus Alekna (73,88) immár az örökrangsor harmadik helyén áll.

Mykolas Alekna az egész versenyen szenzációsan teljesített, mind a hat dobása hetven méter fölé szállt. A diszkoszvető-legenda fia már az elmúlt években is a világ élmezőnyébe tartozott, 2022-ben Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes lett, a tavalyi budapesti vb-n pedig harmadikként zárt. Korábbi karriercsúcsa 71,39 méter volt, ezt egy héttel a világrekordja előtt érte el.

Alekna új világcsúcstartóként az idei olimpia legnagyobb esélyesévé lépett elő. Apja, Virgilijus 2000-ben és 2004-ben szerzett ötkarikás aranyérmet, utóbbi alkalommal, Athénban Fazekas Róbert kizárása után.

Schult rekordjának megdöntésével a legrégebbi férfi atlétikai világcsúcs továbbra is 1986-os, a kalapácsvető szovjet Jurij Szedih 86,74 méteres eredményéhez hosszú évek óta nem tudtak közel kerülni az aktuális élmezőny tagjai.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.