Rafael Nadal a búcsúra készül a róla elnevezett teniszpályán

Rafael Nadal is tisztában van vele, hogy nagyon közel a pályafutása vége. A huszonkétszeres Grand Slam-bajnok spanyol teniszező ajándékként tekint arra, hogy a héten – vélhetően utoljára – szerepelhet a barcelonai tenisztornán, amelynek centerpályáját 2017 óta Rafael Nadal-pályának hívják.

2024. 04. 15. 20:20
Rafael Nadal tenisz  Barcelona
Rafael Nadal a 2022-es Roland Garros-sikere óta először játszhat salakpályán tétmeccset Fotó: X/The Tennis Letter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022-ben még karrierje egyik legjobb évét teljesítette. Az Australian Open és a Roland Garros megnyerésével – azóta már tudjuk, átmenetileg – egyedül vezette a férfiak Grand Slam-örökrangsorát, majd Wimbledonban is az elődöntőig jutott, ott azonban sérülése miatt már nem tudott kiállni Nick Kyrgios ellen. A spanyol teniszlegenda tavalyi idénye már a januári Australian Open második fordulójában lezárult, idén pedig már a melbourne-i Grand Slam-torna felvezetőversenyén megsérült. Rafael Nadal azóta több visszatérési kísérlet előtt is az utolsó pillanatban visszalépett, a héten viszont Barcelonában készen áll a játékra, a róla elnevezett teniszpályán.

Pista Rafael Nadal Barcelona tenisz búcsú
A Rafael Nadal nevét viselő barcelonai centerpálya (Fotó: EFE/Mané Espinoza)

– Nagyon nehéz két év van mögöttem. Komoly csípőműtéten estem át, amely után hosszú idő szükséges a rehabilitációhoz. Sok minden történt a testemmel, ami miatt nem tudtam követni az általam kívánt versenyprogramot – mondta Rafael Nadal a hétfői sajtótájékoztatón.

Mikor játszik újra Rafael Nadal?

A spanyol teniszklasszis tavaly úgy fogalmazott: 2024-ben szeretne a pályán elbúcsúzni a számára fontos versenyhelyszínektől. Nadal karrierje során rengeteg tornán szerzett kellemes emlékeket, várható volt, hogy nem tud mindenhová elmenni.

Barcelona viszont nemcsak tizenkét ottani tornagyőzelme miatt különleges Rafael Nadal számára, hanem azért is, mert a centerpálya 2017 óta az ő nevét viseli.

A Rafael Nadal-pályán kedden a harminchét éves névadó a nála tizenhat évvel fiatalabb Flavio Cobolli ellen játszik kedd délután, legkorábban 16.00 órától.

Mikor vonul vissza Rafael Nadal?

Bár a spanyol játékos még mindig nyitva hagyja magának a kiskaput, maga is érzi, hogy pályafutása a legvégénél jár.

Ajándéknak tekintem, hogy itt lehetek Barcelonában. Úgy készülök, hogy ez az utolsó részvételem itt.

– Nem tudom, mit hoz a jövő, de a lehető legjobb esélyt akarom adni magamnak. A múlt heti edzések pozitívak voltak, abban a reményben lépek pályára, hogy a legjobbamat tudom nyújtani – fogalmazott Rafael Nadal.

A következő hetekben minden fontos tenisztornának Nadal a rekordbajnoka, de kérdés, hogy Barcelona után melyik helyszínen vállalja még az indulást. A salakkirálynak, a Roland Garros tizennégyszeres bajnokának idén adathatna meg először, hogy kedvenc borításán szerepeljen olimpián. Igaz, Novak Djokoviccsal ellentétben Nadalnak nincs lezáratlan ügye az ötkarikás játékokkal, 2008-ban Pekingben egyesben, 2016-ban, Rio de Janeiróban Marc Lópezzel párosban lett olimpiai bajnok keménypályán.

Alcaraz helyett Marozsán

A barcelonai torna főtábláján negyvennyolc játékos szerepel, a tizenhat kiemelt csak a második fordulóban lép először pályára. A címvédő Carlos Alcaraz visszalépése után, hivatalosan tizenhetedik kiemeltként ebbe a körbe került Marozsán Fábián is, aki a második fordulóban a francia Luca Van Assche vagy a kínai Csang Csi-Csen ellen játszik.

Ahhoz, hogy Marozsán Fábián összecsaphasson példaképével, Rafael Nadallal, mindkettejüknek el kellene jutnia az elődöntőig.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.