Rétvári Bence: Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet gyermekvédelemre

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára leszögezte, hogy az elmúlt években több intézkedés is történt a gyermekek jobb életkilátásai érdekében.

Forrás: MTI2024. 04. 15. 17:30
RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Országgyűlés 2007-ben az összes frakció támogatásával fogadta el a Legyen jobb a gyermekeknek! című stratégiát, melynek megvalósítása már az első évben sem sikerült döccenők nélkül az akkori baloldali kormánynak, amely ekkor számos területen csökkentette az egészségügyre és az oktatásra jutó forrásokat – fogalmazott Rétvári Bence az ellenzéki frakciók kezdeményezésére meghirdetett, a 2007–2032. évekre vonatkozó Legyen jobb a gyermekeknek! nemzeti stratégia végrehajtásáról szóló parlamenti vitában.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a 2010 utáni kormányzat a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia részévé tette a 2007-es programot. Mint mondta, ma Magyarországon és Európában a gyermekek szempontjából a legfontosabb a béke kérdése, a háború elutasítása. Kitért arra is, hogy az elmúlt években nagyon sok minden történt a gyermekek jobb életkilátásai érdekében, így

a szegénységben élő gyermekek száma mintegy felére csökkent 2010 óta.

Felhívta a figyelmet, hogy bevezették a családi típusú adórendszert, amelynek célja, hogy a gyermeknevelés költségeit ne adóztassa meg, mindezt pedig sokféle családtámogatás egészíti ki. Ugyanilyen fontosnak nevezte a munkahelyteremtést, amelynek köszönhetően jelentősen zsugorodott a munkanélküliség.

Ételcsomagprogramot vezettek be a háromévesnél kisebb gyermekek számára, a bölcsődések és óvodások nagy részének ingyenes étkezést biztosítanak, ezenfelül reformmenza-intézkedéseket is elfogadtak. Az iskoláskorú gyermekek részére az ingyenes tankönyvek mellett háromszorosára emelték a szociális gyermekétkeztetési forrásokat, kiterjesztve azt az iskolai szünetekre is

– sorolta az intézkedéseket.

Kitért arra is, hogy a rászorulók számára ingyenes tanszercsomagokat is biztosítanak, sok diáknak laptopokat is, megerősítették a szociális ellátórendszert, a gyermekotthonok költségvetése pedig háromszorosára emelkedett, hasonlóan a teljes szociális és gyermekjóléti kiadásokhoz. – A büntető törvénykönyvben szigorították a gyermekekkel szembeni bűncselekmények szankcióit, az összes vármegyei rendőrkapitányságon gyermekbarát meghallgatószobákat hoztak létre, és a kormány zéró toleranciát hirdetett a pedofil-bűncselekményekkel szemben, elindítva a pedofilnyilvántartást is – fűzte hozzá. Az eredmények között említette, hogy megerősítették a nevelőszülői hálózatot, bevezették a nevelőszülői gyedet, valamint megerősítették a gyermekvédelmi jelzőrendszert.

A rendszert nem sikerült teljesen résmentessé tenni, ez bizonyítja egy új gyermekvédelmi törvény szükségességét

– hangsúlyozta, emlékeztetve a gyermekvédelmi intézményekben elindított soron kívüli vizsgálatokra is.

Hozzátette: európai szinten a magyar kormány fordítja GDP-arányosan a legtöbb forrást családtámogatásra és gyermekvédelemre, hiszen az a cél, hogy Magyarország legyen a legcsaládbarátabb hely Európában.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint jól jelzik a kormány családok védelme iránti elköteleződését, hogy a családpolitikára fordított kiadások 2010-hez képest 2024-re több mint háromszorosára, 966 milliárd forintról 3300 milliárd forintra nőttek. Jelezte, hogy a közel másfél évtizedben a kormány számos támogatással, kedvezménnyel segítette a családok boldogulását. Ezek közül kiemelte a családok lakáshoz jutását segítő otthonteremtési programot, amelynek legfontosabb eleme a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). 2015-től 2024 február végéig 266 ezer család csokkérelmét fogadták be mintegy 841 milliárd összegben – közölte.

Beszélt az idén indult csok plusz, valamint az otthonfelújítási programról, a kedvezményes lakásáfáról, a babaváró támogatásról is. Kitért arra, hogy a kormány lehetővé tette a keresőtevékenység folytatását a gyermekgondozási díj mellett és megemelték a csecsemőgondozási díj összegét is. Tállai András azt mondta, a gyermekek támogatását szolgálta a gyermekétkeztetés finanszírozási rendszere, míg 2010-ben a költségvetés erre a célra 32 milliárd forintot biztosított, jelenleg ez az összeg eléri a 105 milliárd forintot. Hozzátette: a bölcsődei férőhelyek száma 2010 és 2023 között közel duplájára nőtt, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 25 és 49 év közötti nők foglalkoztatási rátája jelentősen emelkedett. Az államtitkár elmondta, megerősítették a családi adórendszert is, mentességet kapnak a személyi jövedelemadó alól a négy- vagy többgyermekes anyák és a 30 év alatt gyermeket vállaló nők.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.