Ázsiában is teret nyer a zöldenergia

Eltérő mértékben bár, de egyre több ázsiai ország számol a megújuló energiaforrásokkal és kívánja azok részarányát növelni az energiamixben. Érdekesség, hogy Délkelet-Ázsiában az atomenergiának nincs társadalmi támogatottsága, így nem is számolnak vele.

2024. 04. 16. 4:55
A Thermal Power Company in Nantong
A Thermal Power Company in Nantong Fotó: CFOTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel Ázsia országai gazdasági fejlettségükben, illetve földrajzi elhelyezkedésükben is nagymértékben különböznek, alapvetően nehezíti meg számukra saját energiaszektoruk modernizálását és egy integrált vagy akár regionális szinten működő energiapiac létrehozását  a kontinensen belül – mondták lapunk megkeresésére az Eurázsia-központ szakértői.

A Thermal Power Company in Nantong
Kínai erőmű Fotó: CFOTO

A megosztottság és a nagy földrajzi kiterjedtség miatt a földrész energiapiacát is érdemes több részletben vizsgálni. A világ hetedik legnagyobb energiafogyasztó országának számító Dél-Korea azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re elérje a szén-dioxid-semlegességet a megújuló energiaforrások arányának jelentős növelésével, a szén fokozatos megszüntetésével, az energiahatékonyság jelentős javításával és az ország születőben lévő hidrogéniparának támogatásával – ismertették a szakértők. 

Korea energiaszektorát a fosszilis tüzelőanyagok dominanciája, az energiaimporttól való erős függés és az ipari energiafelhasználás egyik legmagasabb aránya jellemzi. Az ország energiamixében 2022-ben a szén: 25,8, az olaj 36 százalékot tett ki, a gáz 18,5, a nukleáris energia pedig 16 százalékot. A megújulók 3,7 százalékkal részesedtek az energiamixből, ezeknek az arányát kívánják jelentősen emelni.

Ehhez képest Kína a világ legnagyobb energiafogyasztója és -importőre, és mint írtuk, az orosz kőolaj jelentős felvásárlója. A globális energiapiacokra és a kereskedelemre óriási a befolyása – emelték ki a szakértők. Az ázsiai erőmű a globális fogyasztás több mint egynegyedét adta 2022-ben. Emellett folyamatosan a három legnagyobb olaj-, gáz-, szén-, atom-, víz-, szél- és napenergia-fogyasztó között van. 

Kína energiamixét 2022-ben a szén uralta 55 százaléka, ezt követte az olaj 18, majd a gáz nyolc százalékkal, a nukleáris energia két százalékot tett ki, míg a megújulók a mix 16 százalékát adták. Itt érdemes megemlíteni, hogy Kína a világ egyik – ha nem legnagyobb – napelemexportőre.

Japán energiapolitikáját az energiabiztonság, a gazdasági hatékonyság, a környezeti fenntarthatóság és a biztonság elvei vezérlik – ismertették a szakértők. A szén-dioxid-semlegesség céljának 2050-re történő eléréséhez 2030-ig jelentősen fel kell gyorsítani az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák alkalmazását, a szabályozási és intézményi akadályok leküzdése és az energiapiaci verseny további fokozása érdekében. A kelet-ázsiai szigetország energiamixében 2022-ben a a szén 27,4, az olaj 38,7 százalékot tett ki, a gáz 21,1 százalékot, a nukleáris energia 3,7 százalékos részarányt képviselt, míg a megújulók 9,1 százalékot.

Délkelet-Ázsiában a mai napig nem épült kereskedelmi üzemben lévő atomerőmű, mivel a biztonsággal kapcsolatos társadalmi aggályok hatékonyan akadályozzák az ilyen irányú tervek megvalósulását. Az ASEAN-tagállamok 2025-re 35 százalékos közös megújulóenergia-kapacitási cél elérését határozták meg úgy, hogy már jelenleg is 32 százalékos működő megújulóenergia-kapacitásuk van, beleértve a víz-, geotermikus, bio-, nap- és szélenergiát – ismertették a szakértők. A regionális célkitűzés lehetővé teszi, hogy a jelentős megújulóenergia-kapacitású országok – mint Laosz, Kambodzsa, Malajzia és Vietnám, ahol a megújulóenergia-források aránya átlagosan 58 százalék – kompenzálják az energiamixükben továbbra is nagymértékben fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodó országokat, mint például Indonézia, ahol a megújuló energiaforrások aránya kevesebb mint 15 százalék – tették hozzá.

Délkelet-Ázsiának hatalmas megújulóenergia-tartalékai vannak (főként nap és szél), amelyek potenciális termelési volumene 40-50-szer nagyobb, mint a régió mai energiaigénye. 

Bár a nemzeti politikák egyértelműen jelzik a potenciál kiaknázásának szándékát, a délkelet-ázsiai villamosenergia-piac túlszabályozottsága, az állami monopóliumok, az infrastruktúra, a bürokrácia és az árképzés rugalmatlansága, vagy a helyi tartalomra vonatkozó kötelezettségek mind akadályozzák a zöldenergia-termelésbe történő új beruházásokat és a rendszerintegrációt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: CFOTO)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.