Új szakaszba lépett a háború

Oroszország Ukrajna elleni háborúja új szakaszba lépett. Az Ukrajna energetikai infrastruktúrája elleni drón- és rakétatámadások gyakoriak és tömegesek az elmúlt időszakban, és túlterhelik Ukrajna jelenlegi légvédelmét is.

2024. 04. 16. 4:50
null
Harkiv, 2024. április 12. Az orosz rakétatámadással lerombolt egyik legnagyobb ukrajnai hõerõmû a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. április 12-én. MTI/AP/Andrij Marienko Fotó: Andrij Marienko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben megsokszorozódtak azok az orosz támadások, amelyek Ukrajna kritikus energetikai infrastruktúráját vették célba. Legutóbb – alig néhány napja – egy Kijevhez közeli erőművet semmisítettek meg az oroszok, amely korábban Ukrajna áramellátásának mintegy nyolc százalékát adta. 

Az ukrán hatóságok szerint egy kezükön meg tudják számolni azokat a hő- és vízerőműveket országszerte, amelyek még nem sérültek meg súlyosan vagy semmisültek meg teljesen – írta a BBC brit közszolgálati média. Emlékeztetnek: nem csak a Kijev melletti erőművet érte találat, Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban mindhárom nagy erőmű romokban van

A harkivi 5-ös számú hőerőművet március 22-én érte pusztító találat. Öt orosz rakéta csapódott be ugyanoda, szétroncsolva a turbinákat, generátorokat és transzformátorokat. Egy héttel később Oroszország ismét a város erőműveit vette célba.

A háború kezdete óta hat támadás érte ezt az üzemet, de a márciusi volt messze a legrosszabb, mondta a BBC-nek az erőmű egyik dolgozója. Hozzátette, ez volt az egyik legdemoralizálóbb támadás is, mivel a mérnököknek egy teljes évükbe telt, mire az erőmű egy részét kijavították, majd két héttel az újraindítás után Oroszország pontosan ugyanoda csapott le.

A háború új szakaszában Oroszország Ukrajna energetikai infrastruktúráját támadja (Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko)

Március óta egyébként Harkiv egyetlen erőműve sem termel energiát, a városnak Nyugat-Ukrajnából kell áramot hozatnia, ami korlátozott ellátást és rendszeres áramszüneteket jelent. Ráadásul az oroszok az elektromos alállomásokat is célba vették.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök néhány napja, a Kijev melletti erőművet ért támadás után azt mondta, azon az éjszakán Oroszország több mint negyven rakétával és negyven drónnal támadta Ukrajnát, öt régióban a létfontosságú infrastruktúrát megcélozva. 

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter közölte, hogy Kijev, Lviv és Harkiv megyékben termelővállalatok és a villamosenergia-átviteli rendszer sérült meg, az ukrán állami Naftohaz olaj- és gázipari cég közlése szerint pedig az orosz erők két földalatti gáztároló létesítményt is megtámadtak.

A láthatóan összehangolt, az infrastruktúrát érő támadás után Volodimir Zelenszkij ismét több légvédelmi utánpótlást kért szövetségeseitől.

A BBC megjegyzi, hogy Moszkva gyakran ugyanolyan iráni gyártmányú Shahed drónokat használ Ukrajna ellen, amelyeket Teherán indított Izrael ellen a minap.

Mint írták, látva Izrael szövetségeseinek erre a támadásra adott erőteljes válaszát, Volodimir Zelenszkij megjegyezte, hogy amikor Ukrajnáról van szó, „a retorika nem védi az eget”. Azt mondta, hogy ezeknek a drónoknak a hangja, akár a Közel-Kelet, akár Európa felett, „ébresztőként kell szolgálnia a szabad világ számára”. Azt szombaton jelentette be a német védelmi minisztérium, hogy újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Kijevnek Németország.

A napokban Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka is arról beszélt, hogy egyre rosszabb a helyzet a keleti fronton, és azt is leszögezte, hogy a leginkább problémás övezeteket már megerősítették, egyebek mellett légvédelmi eszközökkel. Hozzátette, hogy ismét felmerül az ellenség műszaki fölényének kérdése a fejlett technikát képviselő fegyverek terén.

Borítókép: Az orosz rakétatámadással lerombolt egyik legnagyobb ukrajnai hőerőmű a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. április 12-én (Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.