Ősi élmény: a legjobb szabadtéri színházi előadások idén

Milyen kültéri színházi programokra számíthatunk hazánkban idén nyáron?

2024. 04. 15. 13:30
szabadtéri színházi előadások
A Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Fotó: Bors/Móricz István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadtéri színházi előadásoknak varázslatos hangulata van, különleges élmény úgy végignézni egy produkciót, hogy érezzük a szellőt az arcunkon, és nincs fölöttünk más, csak az égbolt. Ősi élmény ez, ilyenkor kicsit mindannyian átélhetjük, milyen is lehetett az ókori görög teátrumok nézőjének lenni. Nemsokára indul a szabadtéri színházi szezon Magyarországon is, számos helyszínen rengeteg előadás közül válogathatunk majd. 

szabadtéri színházi előadások
A Szegedi Szabadtéri Játékok hazánk legnagyobb kültéri színházi programsorozata. Forrás: Facebook/Szegedi Szabadtéri 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon május 19-től szeptember 11-ig rengeteg színházi előadást, koncertet, operát, táncelőadás láthatunk. Mindjárt az összetartozás napjának tiszteletére rendezett nyitókoncerten Balázs János zongoraművész lép fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, de a Karthago együttes is itt tartja majd 45 éves jubileumi nagykoncertjét június 15-én. Május 28-án itt láthatjuk egyetlen alkalommal a Szabadakarat című előadást is, amely izgalmas, mai feldolgozásban mutatja be Petőfi Sándor alakját és életének egyik meghatározó időszakát. De nem azt, amire gondolunk, nem az 1848-as forradalmat, hanem szerelmét Szendrey Júliával. 

Láthatunk olyan klasszikusokat is, mint A hattyúk tava, Csajkovszkij örök érvényű műve a Ballet Preljocaj kortárs előadásában július 20-án vagy Andrew Lloyd Webber musicalje, az Evita, amelyet július 5-én és 6-án is láthatunk.

Nyáron kezdődik az egyik legnagyobb, 1931 óta megrendezett kültéri színházi fesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, ahol igen sokféle előadás közül választhatunk, június 16-án mindjárt a Tiszavirág Néptáncegyüttes A mi mesénk című produkcióját nézhetjük végig. Augusztusban pedig negyven év után visszatér minden idők egyik legnépszerűbb magyar rockoperája, az István, a király Novák Péter rendezésében, az előadást négy alkalommal láthatja a szabadtéri közönsége.

A fővároshoz közelebbi helyszín Zsámbék, ahol júniustól számos tartalmas előadást kínál a Nyári Színház. Július 12-én Hobo estjét, a Hármasoltárt nézhetjük meg, de a programok közül kiemelendő  a friss Kossuth-díjas Visky András életregényének felolvasószínházi változata, a Kitelepítés, valamint Vecsei H. Miklós és a Platon Karataevből ismert Balla Gergely József Attila-estje, a Mondtad, Atikám is, amely a Pesti Színházban 2018 óta futó előadás utaztatható változata. Augusztus 23-án Örkény István drámai művét, a Tótékat láthatjuk Vidnyánszky Attila rendezésében, a Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójában.

Rendkívül sokféle előadással készül idén a Szarvasi Vízi Színház is. A Holt-Kőrös partján álló, görög színházat idéző teátrum színpadán zenés produkciókat és klasszikus színielőadásokat egyaránt láthatunk. Július 27-én a Turay Ida Színház vendégelőadása, A makrancos hölgy lesz műsoron, augusztus 6-án a Fővárosi Nagycirkusz páratlan előadása, a Csillagok, égbeli tűk érkezik Szarvasra, 9-én pedig a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös előadását, Molnár Ferenc két egyfelvonásos komédiájának közös produkcióját, az Egy, kettő, három és Az ibolya című darabot láthatjuk.  

A nyár tehát a szabadtéri színházi előadások időszaka, és bár az időjárás időnként okozhat meglepetéseket, az élményből ez mit sem vesz el, hiszen mindannyian tudjuk: a kulturális szórakozás egyik legrégibb formáját művelhetjük. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.