Négyből három, de LeBron James és a Lakers nem ilyen hatékonyságra vágyott

Vasárnap véget ért az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakasza. A legjobb mérleggel a Boston Celtics zárta a nyolcvankét fordulót, míg nyugaton nagy meglepetésre az Oklahoma City Thunder szerezte meg az első kiemelést a címvédő Denver Nuggets előtt. A héten a play-in meccseket rendezik, a rájátszásba jutásért pótvizsgára kényszerül a LeBron James vezette Los Angeles Lakers, valamint a Golden State Warriors is, akárcsak a tavalyi nagydöntő vesztese, a Miami Heat.

2024. 04. 15. 17:37
NBA Los Angeles Lakers at New Orleans Pelicans LeBron James Zion Williamson
LeBron James és a Los Angeles Lakers kedden újra Zion Williamson és a New Orleans Pelicans ellen játszik Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éve, a koronavírus-járvány miatt átmenetileg félbeszakított idényben, kényszerből találták ki az NBA fejesei, hogy a rájátszásba jutás határán táncoló csapatok egy köztes fordulót, úgynevezett play-int vívjanak a playoff-részvétel kiharcolásáért. Azóta azonban a problémamentesen végigjátszott alapszakaszok végére is beillesztették a drámai kört, s az utóbbi négy idényből a LeBron James vezette Los Angeles Lakers már harmadszor lesz érdekelt a play-inben. A korábbi két alkalommal sikerrel járt a csapat, idén a Lakers először kedden (magyar idő szerint szerda hajnalban) a New Orleans Pelicans ellen harcolhatja ki a rájátszásba jutást, amelyet az alapszakasz utolsó fordulójában a pótselejtezős ágra kényszerített 124-108-as győzelemmel.

Brooklyn Nets v Dallas Mavericks Luka Doncic
Luka Doncic (labdával) lett az NBA-idény pontkirálya (Fotó: Europress/AFP/Glenn James)

James ennek ellenére óvatos, a meccs után az ellenfél sztárját, a 2019-es drafton elsőként kiválasztott Zion Williamsont dicsérte, noha vasárnap egyértelműen Jamesnek volt jobb meccse kettejük közül: 28 ponttal, 17 assziszttal és 11 lepattanóval tripla duplát ért el, míg Williamson 12 pontig és 8-8 lepattanóig, illetve gólpasszig jutott.

– Zion egy szörnyeteg. Lehetetlen megállítani, de próbáltam közel maradni hozzá, és a lehető legjobban megnehezíteni a dolgát – mondta LeBron James.

A Lakers egy trófeát, az újonnan bevezetett szezonközi tornát már megnyerte az idényben, de az alapszakasz összességében nem sikerült jól a liga történetének legeredményesebb csapatának.

Nem a Lakers az egyetlen sztárcsapat, amely play-inre kényszerül: a két évvel ezelőtti bajnok Golden State Warriors csak a nyugati főcsoport tizedik helyén zárta az alapszakaszt, így a triplakirály Steph Curry nevével fémjelzett csapatnak két idegenbeli meccset kellene nyernie a továbbjutáshoz, előbb a Sacramento Kings, majd a Pelicans–Lakers párharc vesztese ellen. Ezt a bravúrt a korábbi idényekben még egy csapatnak sem sikerült elérnie, mint ahogy az sem fordult még elő, hogy a hetedik kiemelt két hazai vereséget szenvedve lemaradt volna a rájátszásról.

Keleten a Philadelphia 76ers (7.), a Miami Heat (8.), a Chicago Bulls (9.) és az Atlanta Hawks (10.) lesz érdekelt a play-in tornán. A tavalyi nagydöntős Heat tűnhet a legnagyobb meglepetésnek, bár ne felejtsük el, hogy Jimmy Butlerék tavaly is a pótselejtezőből indulva jutottak el a Denver Nuggets elleni fináléig.

Doc Rivers ismét erős csapat élén

Tizenkét csapat rájátszásbeli részvétele már biztos. Az alapszakasz legjobb teljesítményét a Boston Celtics nyújtotta, hatvannégy győzelem mellett csak tizennyolc vereséget szenvedett el a csapat. Jayson Tatumék különösen a keleti főcsoportból emelkedtek ki, ott ugyanis nem akadt más csapat, amely ötvennél több meccset nyert volna.

A legutóbbi keleti konferenciából érkezett bajnokcsapat, a 2021-es győztes Milwaukee Bucks edzőváltáson esett át az idényben, a görög fémjelezte gárda a rájátszásnak harmadik kiemeltként már Doc Rivers irányításával vág neki, aki 2008-ban a Bostont vezette bajnoki aranygyűrűig. Azóta ugyanez a Clippers és a 76ers edzőjeként nem jött össze neki, ahogy a Celtics sem ünnepelhetett bajnoki címet az azóta eltelt években. A második kiemelést a New York Knicks szerezte meg, a Cleveland Cavaliers, az Orlando Magic és az Indiana Pacers is bejutott a playoffba.

Nyugaton nagy meglepetésre az Oklahoma City Thunder szerezte meg az első kiemelést, amely a legutóbbi három idényben részt sem vehetett a rájátszásban. A csapat fejlődése azonban idénre váratlanul felgyorsult, a Thunder az NBA történetének legfiatalabb átlagéletkorú (23,9 év) csapata lett, amely bármelyik főcsoportban megszerezte az első kiemelést, majdnem két évvel javította meg a 2004/05-ös Phoenix Suns csúcsát.

Ki lesz az NBA-alapszakasz MVP-je?

A címvédő Denver Nuggets ugyanúgy ötvenhét győzelemmel zárta az alapszakaszt, mint az Oklahoma City, de az egymás elleni 3-1-es mérleg a Thundernek kedvezett. A Nuggets vezére, a szerb Nikola Jokics ennek ellenére az alapszakasz legjobbjának járó MVP-cím legnagyobb esélyese a szakértők szerint, leginkább egy másik délszláv kosaras, a szlovén Luka Doncic veheti fel vele a versenyt, aki az idény pontkirálya lett 33,9 pontos átlaggal. Doncic vezérletével a Dallas Mavericks a tavalyi csőd után idén visszatért a rájátszásba, ötödik kiemeltként a Los Angeles Clippers ellen kezdi meg a playoffot, míg a Minnesota Timberwolves (3.) a Phoenix Suns (6.) ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.