idezojelek

Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt

Az agráriumot a háború és a Nyugat háborúpárti politikája fogságba ejtette.

Nagy István avatarja
Nagy István
Cikk kép: undefined

Bár a tavaszi mezőgazdasági munkálatok már javában tartanak, a munkagépek mégsem csak a földeken, hanem a nyugat-európai nagyvárosok belvárosaiban vagy éppen az ukrán határon sorakoztak az elmúlt hónapokban. Brüsszel elhibázott politikája az agráriumban is válságot teremtett. Az európai gazdák magukra maradtak a háborúpárti és az idegen érdekeket kiszolgáló, zöldnek álcázott energiapolitika miatt. Soha ilyen mértékű zöldideológiai befolyásolás és nyomás nem érte még az európai agráriumot, mint az elmúlt időszakban, amit az ágazat szereplői sem tűrhettek szótlanul.

A Green Deal csak a nevében jelentett megállapodást, a gyakorlatban ugyanis diktátumként nehezedik a gazdálkodók vállára. 

Brüsszel minden szakmai alapot nélkülöző, semmilyen hatástanulmánnyal nem alátámasztott előírásai ­miatt az európai termelők elvesztették versenyképességüket, jövőképüket, és egy mozdulattal került veszélybe a biztonságos élelmiszer-ellátás. 

A termelők hiába próbáltak minden előírásnak megfelelni, a brüsszeli döntéshozók magukra hagyták a gazdákat, és ha ez nem lenne elég, védtelenné tették a piacaikat is.

Az orosz–ukrán háború kitörését követően a közép- és kelet-európai régió agráriuma jelentős kihívásokkal szembesült. 2022 nyarán az Európai Unió úgy döntött, hogy Ukrajna vámmentesen és korlátozás nélkül exportálhat a területére mezőgazdasági termékeket. Brüsszel megnyitotta az uniós határokat. Emiatt az ukrán termékek a hagyományos ­piacaik helyett hatalmas mennyiségben jelentek meg a szomszédos EU-s tagállamok és az unió egyéb piacain, erősen korlátozva ezen országok mezőgazdaságának értékesítési lehetőségeit. Ez a helyzet – más globális tényezőkkel együtt – Euró­pa-szerte érdemben járult hozzá az alacsony termelői árszintekhez, mivel az ukrán mezőgazdasági termékeket nem kötik a szigorú uniós előírások. Ebben a helyzetben határozottan kellett cselekednünk és egyértelműen oldalt választanunk; a gazdák érdekeit megvédve, nemzeti hatáskörben behozatali tilalmat vezettünk be az ukrán mezőgazdasági termékekre. A tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket, és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját, hogy biztonsággal mondhassuk, elhagyták az országot.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Szolidaritás vagy üzlet? Kérdés, hogy Brüsszel kinek az oldalán áll akkor, amikor az ukrán mezőgazdasági termékek miatt felborult piaci egyensúlyt kellene kibalanszíroznia. A gabona ugyanis nemcsak a mindennapi kenyér alapja, hanem üzlet is. Így a szolidaritás mögé bújtatva nagyon komoly gazdasági érdekek is megjelennek a háború árnyékában. 

Az ukrán termőföld jelentős része amerikai, nyugat-európai befektetési csoportok és ukrán oligarchák kezében van, amelyek és akik profitot szeretnének realizálni. Ebből is ­egyértelműen látszik, hogy az agráriumot a háború és Brüsszel háborúpárti politikája fogságba ejtette. A magyar álláspont világos: minden eszközzel meg kell védenünk a magyar gazdák érdekeit és meg kell erősítenünk a békepártiak táborát. 

Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt az európai gazdák helyett, emellett agrárválságot okoz, a háborút pénzeli a gazdák támogatása helyett, aminek megálljt kell parancsolnunk.

Az uniós vezetők elárulták a gazdákat, akik csak ránk számíthatnak. Ebben a helyzetben pedig felértékelődik a kormányzati segítség szerepe az ágazatban. Ezért is döntöttünk ötpontos agrárintézkedési csomagról. Ennek értelmében azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes körű bejelentési kötelezettséget írunk elő, származzon bármely országból. Intézkedtünk arról is, hogy a Magyar Államkincstár május 31-ig teljesítse a még hátralévő terület- és állatalapú támogatások kifizetését. Csaknem 48 ezer termelőhöz, tizenegy jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg csak ezen a héten.

Emellett 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosítunk az Agrár Széchenyi-kártya konstrukciókhoz, hiszen nagy az érdeklődés a magas állami kamattámogatással működő hitellehetőség iránt. A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét pedig kilencvenszázalékos mértékre emeljük. Végül pedig négyszázmilliárd forint értékű beruházási forrás felhasználásának lehetőségét is megnyitjuk. Az Agrárminisztérium ugyanis a tavasszal elinduló új vidékfejlesztési pályázatok esetében több olyan felhívást is előkészített, amely a takarmányipar, az élelmiszeripar és az állattartás fejlesztésére ad lehetőséget. Kétszázmilliárd forintos keretösszeggel hirdetjük meg a feldolgozóipari pályázatokat és szintén kétszázmilliárd forintos keretösszeggel az állattartó telepek megújítására irányuló felhívásainkat.

A gazdák és a kormány stratégiai szövetségesei egymásnak.

Érkezzenek kihívások bárhonnan, elkötelezettek vagyunk abban, hogy a gazdák érdekeit mindenáron megvédjük és segítsük őket megélhetésükben. De itt még nem állhatunk meg. Brüsszelben alapvető változásra van szükség. Szerencsére most, amikor Európa válaszúthoz ért, amikor a háború és a béke, a kontinens versenyképessége, a tagállamok szuverenitásának tiszteletben tartása a kérdés, akkor a döntés a mi kezünkben van. Közös felelősségünk, hogy június 9-én éljünk vele, mert nem kérdés, hogy mi kinek az oldalán állunk!
A szerző Magyarország agrárminisztere

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.