Egységes baloldalról álmodik Gyurcsány

Közös kampányindító rendezvényt tartott a hétvégén Gyurcsány pártja az MSZP-vel és a Párbeszéddel. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, Tóth Erik szerint a rendezvény megmutatta, hogy Magyar Péter megjelenésével ellenzékváltó hangulat alakult ki az országban.

2024. 04. 16. 5:55
DK Kongresszus Dobrev Klára Karácsony Gergely
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem másfél évtized munkájával Gyurcsány Ferenc elérte egy részét annak, amit korábban papírra is vetett. Az ellenzék vezére egy egységes demokrata párt létrehozásáról álmodozik, a baloldali ellenzéki erők pedig nap mint nap asszisztálnak ehhez – mondta lapunknak Tóth Erik, az Alapjogokért Központ elemzője azzal kapcsolatban, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös kampánynyitó rendezvényt tartott a hétvégén.

A DK–MSZP–Párbeszéd-megállapodás valójában egy diktátum, nem kompromisszum: a közös EP-listán a befutó helyeket a DK szerezte meg, a fővárosi listán is hasonló erőviszonyokra lehet számítani. A hétvégi kampánynyitó eseményt két dolog hívta életre. Elsőként Magyar Péter színre lépése, másodsorban pedig Gyurcsány Ferenc hiúsága

– jelentette ki a szakértő. Hozzátette, mindenki előtt nyilvánvaló, hogy Magyar Péter az ellenzéki pártokra nézve jelent valódi fenyegetést, az ő szavazóikat szólítja meg. Éppen ezért nem véletlen, hogy az újdonsült politikus rendszeresen a baloldaliságáról, liberális beállítottságáról vall, és a baloldali platformokon szerepelteti magát.

A DK ezt ismerte fel talán elsőként és gyorsan szervezkedni is kezdett: az MSZP és a Párbeszéd így már szinte teljes egészében a DK platformjaiként, mintsem önálló politikai szereplőkként vannak jelen a magyar belpolitikában

– tette hozzá Tóth Erik, aki szerint a DK próbálja elkerülni mindazt, amit például a Momentum eddig képtelen volt: a népszerűsége és szavazóbázisának csökkenését. Magyar Péter az ellenzéki közegben felfutóban van, így – gondolhatták a DK tanácsadói – szükség volt arra, hogy egy egységes baloldali platform is megmérettesse magát a következő választásokon.

Ugyanakkor a szombati eseményt a szakértő erődemonstrációként is értékelte.

A DK–MSZP–Párbeszéd-megállapodás értelmében ugyanis nemcsak 2024, hanem 2026 a céldátum, a három párt közös miniszterelnök-jelölttel futna neki a következő országgyűlési választásnak. Mindeközben a három párt népszerűsége pontosan annyi, mint amit a Magyar Péter-féle Tisza Párt hipotetikus szavazóbázisa kapcsán a közvélemény-kutatók beazonosítottak az aktuális felmérésekben.

Ez is azt mutatja, hogy ellenzékváltó hangulat van, nem véletlen, hogy Dobrev Klára és Molnár Csaba, nem pedig Gyurcsány Ferenc szólalt fel a közel kétórás rendezvényen

– emelte ki Tóth Erik, aki szerint a kampányindító előrevetíti mindazt, amire számíthatunk a következő időszakban: a DK szervezeti és erőforrásokra vonatkozó fölényét is megpróbálja még hatékonyabban a saját javára fordítani. Ezt a „koalíció” másik két tagja is elfogadta azáltal, hogy belementek az EP-listás megaláztatásukba, ahol véletlenül sem kaptak befutó helyet.

Ugyanakkor az ellenzék főpolgármester-jelöltjének, Karácsony Gergelynek is problémát okoz a baloldali átrendeződés, a politikus hátországa ugyanis legalább olyan instabil, mint amilyen a főpolgármesteri széke volt az utóbbi öt évben.

Tóth Erik külön részletezte is, hogy Karácsony Gergely politikai karrierje a kétezres évek közepétől kezdve összeköttetésben áll Gyurcsány Ferencékével. A főpolgármester dolgozott az egykori miniszterelnöknek, a 2010-es években pedig segítette – direkt vagy indirekt módon – a DK-t abban, hogy a legerősebb baloldali párttá válhasson.

Borítókép: A DK és szövetségesei a kampányindítón (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.