Pikó András a semmittevést most riogatással akarja leplezni

Pikó András nem váltotta be a bérlakásokkal kapcsolatos ígéreteit, és láthatóan nem is tudja, mi történik Józsefvárosban. A kerület baloldali polgármestere azzal riogatja több bérház lakóit, hogy az utcára kerülnek, mindeközben a kormányra mutogat, amiért nem tartotta meg a szavát.

Forrás: Metropol2024. 04. 15. 19:46
Budapest, 2024. február 8.
Pikó András, Józsefváros polgármestere beszél a Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszának tervezett komplex megújításról tartott sajtótájékoztatón az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatalban 2024. február 8-án. Az idén indulhat a megújítás tervezés, a szakaszosan megvalósítandó beruházás várhatóan a jövõ évben kezdõdhet el és a következõ ciklus végére valósulhat meg.
MTI/Mónus Márton
Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a kampányszlogenjével ellentétben mégsem „Magyarország legjobb bérlakásprogramja” Pikó Andrásé. Kiderült ugyanis, hogy csak papíron hasít a lakásfelújításokkal Józsefváros baloldali polgármestere, aki a napokban vallotta be: nem tud cserelakást biztosítani annak a 210 családnak, akiket a Ludovika Campus fejlesztése miatt október végéig el kellene helyeznie. A helyzet nemcsak azért kínos, mert a baloldali politikus saját bérlőit ijesztgeti fölöslegesen, hanem azért is, mert 2019-es kampányában nem ezt ígérte – írja a Metropol.

Ha Pikó András megvalósította volna kampányígéretét az elmúlt öt évben, most nem mondaná, hogy problémás a kialakuló helyzet,

amikor az állam kisajátítana tíz bérházat a már tizenkét éve tartó Ludovika Campus-fejlesztés keretén belül. A Magyar Nemzet már korábban beszámolt róla, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző kart hoz létre a kiválasztott józsefvárosi, rossz állapotban lévő épületek helyén. A környezettudatos projekt számos előnnyel jár a kerületben élők számára, és a városrész régóta vágyott rehabilitását hozza el. A beruházás 2012-ben kezdődött, azóta tartanak a tárgyalások is. Az ügy most újabb mérföldkőhöz ért a tíz omladozó bérház kisajátításával.

 

Megoldás helyett pánikkeltés

A polgármester a hírre összehívott egy sajtótájékoztatót, és kivonult az egyik Diószegi utcai épületbe, hogy „alágyújtson” a lakóknak. Széttárta a kezét, mondván, nem tud cserelakásokat adni október végéig a bérlőknek, mert évente csak 40-50 lakást tudott az önkormányzat felújíttatni, és maximum harminc családot tud elhelyezni a 210 helyett. Így azzal fenyegetett, hogy a lakók az állami kisajátítás miatt utcára kerülhetnek, vagy nem tudja, mi vár rájuk, esetleg az állam vidékre költözteti őket – közölte a lap.

Ezek után petíciót indított azt a hamis látszatot keltve, hogy a bérlőket segítve meg tudja akadályozni a Ludovika Campus bővítését.

Pikó András kész tényként tálalja az esetet, miközben a parlament még nem döntött a kérdésben. Annyi azonban biztos, hogy a tervezet szerint helytáll az állam, ha erre nem képes az önkormányzat. A Metropol megkereste a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, ahol azt írták a bérlők utcára kerülésével kapcsolatban:

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy mind a hatályos jogszabályi környezet, mind az Országgyűlés előtt lévő jogszabály értelmében a campusbővítés során minden érintett lakó érdekei kiemelten figyelembe kerülnek, méltányos és körültekintő eljárás keretében.

 

A kampányban 1100 felújított bérlakást ígért, aztán nem csinált semmit

A baloldali polgármester kampányában az akkor 1100 üresen álló önkormányzati bérlakás felújítását ígérte a rászorulóknak. Arról is beszélt, hogy senkit nem tesz utcára elhelyezés nélkül. Mivel a közelmúltban arról számolt be az önkormányzat, hogy jelenleg csaknem 900 felújítatlan üres bérlakása van, a Metropol azt feltételezi, hogy a 2019-es hangzatos szavait érdemi tettek nem követték, csak posztok. Ezek viszont ellentmondásosak:

  •  2022-ben azzal dicsekedett, hogy

jelenleg 160 bérlakás felújítása van folyamatban. Minden ötödik önkormányzati tulajdonú bérházat érint felújítási programunk.

  • Egy évvel ezelőtt ezt mondta Pikó András, hogy

2023-ban 100-120 önkormányzati bérlakást újítunk fel a képviselő-testület által elfogadott lakásgazdálkodási terv alapján.

  • Az elmúlt hetekben azt állította: Magyarország legjobb bérlakásprogramja az övé.
  • Most, amikor tettekről lenne szó, nem csak szavakról, már a kisajátítás hírét követően arról beszélt a lakóknak, hogy csak évi 40-50 lakást tudtak felújítani, de feltételezhetően ezek közé számolják a csak karbantartáson átesett lakásokat is.

 

Pikó Andrásnak más tervei voltak

Többévnyi semmittevés után, a közelmúltban Pikó András előrukkolt egy papírforma tervvel. A DIÓ2030 nevű projekt keretében éppen azon a környéken szeretne értékesíteni, ahol a Ludovika Campus-fejlesztés várhatóan felhozza a környéket. Amióta a polgármester kampánycélra használja fel a kisajátítást és a nehéz sorsú bérlőket, mindenhol ezeket a látványterveket lobogtatja. Egy videójában az érintett területen élőknek is belengette, „mitől eshetnek el az állam miatt”.

A baloldali polgármester azonban elfelejtette hozzátenni, hogy az önkormányzat eladta volna a Diószegi Sámuel utcában lévő bérházakat, és szintén kiköltöztetné projektje miatt a most ott élő bérlőket.

 

Kocsis Máté: Nem kell mindent bekajálni

A Magyar Nemzet korábban írt róla, hogy az esetet Kocsis Máté is véleményezte. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint ha ő lenne most is Józsefváros polgármestere, akkor nem lepné meg a projekt, mivel ismeri a helyi ügyeket, és tudja, hogy a Ludovika fejlesztési tervének 12 éve része, hogy az egyetem további épületeket venne használatba a környéken.

Kocsis Máté azt is elmondta, hogy ő Pikó Andrással szemben venné a fáradságot, és még azelőtt elolvasná a kormány törvényjavaslatát, mielőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartana róla, „hogy ne beszéljen hülyeségeket” egy ilyen komoly ügyről.

Valamint nem hallgatná el polgármesterként azt a tényt – ahogy Pikó András tette –, hogy tárgyalt az önkormányzat az egyetemmel, csak épp elfelejtették az ügyet megemlíteni.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője közösségi oldalán azt is elmondta, hogy Pikó András helyében nem riogatná a lakókat, hogy utcára fognak kerülni.

Végül azt is elárulta, hogy nem bízta volna a lakásügyeket/ügynökséget arra a Molnár Györgyre, aki évtizedekig zsonglőrködött a kerületi ingatlanokkal, egészen addig, míg milliárdos nyomozás nem indult a mai Corvin területén lezajlott mutyik miatt.

Hát valahol így lett volna, ha én lennék a polgármester. Szívesen

– írta közösségi oldalán Kocsis Máté.

Borítókép: Pikó András Karácsony Gergely és ellenzéki polgármesterek között (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.