A Gyémánt Világközpont vezetője lemondott – a szankciók lehetnek a háttérben

Az orosz gyémántokkal szembeni szankciók egy ideje kényes kérdésnek számítanak, egyesek úgy látják, hogy a drágakövekkel kereskedő országoknak esetleg nagyobb kárt okoznak, mint magának Oroszországnak.

2024. 04. 15. 21:32
gyémánt, diamond, szankció
Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ari Epstein, az antwerpeni Gyémánt Világközpont (AWDC) vezérigazgatója lemondott. Bár nem indokolta lemondását, sokan úgy vélik, hogy döntése mögött az áll, hogy a szervezet megosztott az orosz gyémántok elleni szankciók kezelése miatt.

Amióta Brüsszel bevezette a „gyémántcsomagot”, az Oroszországgal szembeni 12. szankciócsomagot, az Európai Unióba érkező összes gyémántot az AWDC-n keresztül irányítják.

A rendszer csak március 1-je óta van teljes mértékben érvényben, de nem problémamentes 

– írja a Brussels Singal hírportál. 

Isidore Mörsel, az AWDC elnöke egy sajtónyilatkozatban méltatta Epsteint. Mint írta, „vezetése alatt az AWDC példátlan növekedést tapasztalt”.

A belga Doorbraak hírportál arról számolt be, hogy március közepén 

Mörsel 150 antwerpeni kereskedővel együtt aláírta Al Cooknak, a gyémántóriás De Beers vezérigazgatójának levelét, amelyben aggodalmát fejezte ki az orosz gyémántokra vonatkozó szankciók jelenlegi megközelítésének káros hatásai miatt.

Az aláírók eljárások alapos felülvizsgálatára szólítottak fel, és azt állították, hogy a szabályozás megnöveli a költségeket és a vevők elvesztését okozza. A nemzetközi nyomással együtt állítólag ez az elégedetlenség az oka Epstein távozásának, aki 2010 óta állt az AWDC élén. 2023 végén egyébként lemondott David Gotlib is, aki az AWDC igazgatótanácsának elnöki tisztét töltötte be.

Az orosz gyémántok elleni szankciók egy ideje kényes kérdésnek számítanak, egyesek úgy látják, hogy a drágakövekkel kereskedő országoknak esetleg nagyobb kárt okoznak, mint magának Oroszországnak.

Antwerpen a világ egyik legfontosabb gyémántközpontja. A nyers gyémántok mintegy 85 százaléka és az ipari gyémántok 40 százaléka a flamand városon keresztül kerül forgalomba.

Belgium sokáig ellen is állt az orosz gyémántok betiltásának, mivel olyan megközelítést akar, amely kifejezetten Oroszországot célozza, ugyanakkor a belga gyémántkereskedelem érdekeit is védi. 

Különösen így volt ez akkor, amikor Dubaj és India készen állt arra, hogy átvegye a vezető szerepet a gyémántkereskedelemben.

A G7-ek szintjén a Belgium koordinálásával folytatott hosszas tárgyalások után egy nemzetközi keretet jelentő nyomonkövetési rendszer jött létre. Az EU ezt a 12. szankciós körébe is beemelte.

Az új nyomonkövetési protokoll különböző ellenőrzési mechanizmusokon alapult, többek között a Kimberley-folyamat tanúsítási rendszerén. Ezt a nemzetközi módszert 2003-ban hozták létre a konfliktusos régiókból származó gyémántok, és a „véres gyémántok” világpiacra való beáramlásának megfékezésére. 

Így, bár Antwerpen továbbra is a nyers gyémántok fontos kereskedelmi központja maradhatott, és az AWDC monopóliumot szerzett az orosz gyémántok elleni európai szankciók érvényesítésére, a testület tagjai mégis elégedetlenek voltak az eredménnyel.

Egyes felek aggodalmukat fejezték ki a piaci befolyás esetleges elvesztése miatt. Az Alexander De Croo belga miniszterelnöknek címzett levélben a De Beers vezérigazgatója sajnálkozott az AWDC esetében tapasztalt lassúság miatt az orosz gyémántok szabályozásában.

Mörselnek egyébként régi kapcsolatai vannak az Alrosával, egy orosz gyémántbányászati vállalatcsoporttal, amely a De Beersszel együtt a világpiac nagy részét ellenőrzi. A megfogalmazott sérelmek között szerepeltek „a Belgiumba irányuló gyémántimporttal kapcsolatos jelentős késedelmek, szűk keresztmetszetek és költségek”.

Bár március elején az AWDC azt mondta, hogy a legtöbb problémát sikerült orvosolni, és Epstein jelezte, hogy az AWDC a megbeszélések végső fázisában van, úgy tűnik, hogy ez végül nem volt elég.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.