Kubának kémkedett a volt amerikai nagykövet

Manuel Rocha akár élete végéig börtönben maradhat.

Forrás: The Guardian2024. 04. 15. 20:39
Manuel Rocha, az Egyesült Államok volt bolíviai nagykövete ügyében tüntetnek Miamiban 2024. április 12-én. Fotó: Chandan Khanna Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 73 éves Manuel Rochát pénteken 15 év börtönbüntetésre ítélték és mellette 500 ezer dollár (185,4 millió forint) pénzbírsággal sújtották, miután bevallotta, hogy évtizedeken keresztül Kubának kémkedett. Manuel Rocha 2000–2002 között volt az Amerikai Egyesült Államok bolíviai nagykövete.

Az ügyében a döntés kevesebb mint hat hónappal azt követően született, hogy Miamiban letartóztatták Kubának folytatott kémkedés gyanújával. Az igazságügyi minisztérium azzal vádolta Rochát, hogy a havannai kormány érdekeit igyekezett érvényesíteni az Egyesült Államokban, és nem tartotta be a lobbitevékenységre vonatkozó szövetségi törvényeket.

Rocha pár titokban rögzített beszélgetés során fedte fel igazi szándékát egy olyan titkos ügynöknek, aki kubai hírszerzőnek adta ki magát.

Az ügynök önmagát Miguelnek hívta és először WhatsAppon vette fel a kapcsolatot Rochával, jelezve, hogy üzenetet kapott a „havannai barátaitól”.

Még a pénteki döntés meghozatala előtt sokan attól tartottak, hogy Manuel Rocha túl engedékeny bánásmódban fog részesülni, és beismerő vallomása enyhíteni fog a büntetésen, amelyet érdemelne.

Bármilyen ítélet, amely lehetővé teszi számára, hogy még szabadlábra tudják helyezni, nem lenne igazságos. Ő egy külföldi ellenfél kéme, aki amerikai életeket tett kockára

– így vélekedett Carlos Trujillo Miamiban dolgozó ügyvéd.

Manuel Rocha ügyében az ítélethozatal egy kifejezetten gyors büntetőeljárást zárt le, ám az eset sok megválaszolatlan kérdést hagyott maga után – többek közt valószínűleg soha nem fog fény derülni arra, hogy a volt diplomata hogyan segítette Kubát két évtizeden keresztül. Az amerikai ügyészek szerint a részleteket soha nem fogják felfedni és a nyilvánosság elé tárni.

Borítókép: Manuel Rocha, az Egyesült Államok volt bolíviai nagykövete ügyében tüntetnek Miamiban 2024. április 12-én (Fotó: AFP/Chandan Khanna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.