Újabb ország biztosította katonai támogatásáról Ukrajnát

Katonai, pénzügyi és humanitárius támogatásáról is biztosította Norvégia Ukrajnát.

2024. 04. 15. 21:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztonsági megállapodást kötött Norvégia és Ukrajna – közölte hétfőn Espen Barth Eide norvég külügyminiszter, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben.

Norvégia hosszú távon fogja katonai, pénzügyi és humanitárius téren támogatni Ukrajnát 

– jelentette ki a norvég tárcavezető.

„A megállapodás világos politikai szerepvállalásunkat mutatja abban, hogy továbbra is kiálljunk Ukrajna mellett, ahogy azt Oroszország több mint két éve kezdődött brutális támadása óta tettük” – hangsúlyozta Eide.

Közösségi oldalán kiemelte:

Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút.

Az egyezményt Zelenszkij és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök következő találkozóján fogják aláírni, bár erre még nem tűztek ki időpontot.

Zelenszkij a találkozó kapcsán azt írta közösségi oldalán, hogy „csapataink már befejezték a kétoldalú biztonsági megállapodás előkészítését. Megvitattuk a további védelmi együttműködést. 

A legsürgetőbb kérdés azonban a légvédelem megerősítése”.

Ukrajna eddig több partnerével, a többi között Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával is kötött kétoldalú biztonsági megállapodást.

A skandináv állam a 2023-tól 2027-ig terjedő időre 75 milliárd korona (2500 milliárd forint) polgári, illetve katonai jellegű támogatást ígért a megtámadott országnak.

Borítókép: Espen Barth Eide norvég külügyminiszter és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.